Подгорица — У Црној Гори је почела  међународна теренска вежба у којој учествује више стотина војника из 32 државе чланице НАТО и партнерских земаља.

1100277403

Организатори вежбе управљања последицама ванредних ситуација су НАТО-ов Евроатлантски центар за координацију одговора на катастрофе (ЕАДРЦЦ) и Директорат за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Црне Горе, а присутнима ће се обратити помоћник генералног секретара Алијансе за операције Џон Манца, најављено је из црногорске владе.

 

У теренској вежби, шеснаестој ове врсте коју организује ЕАДРЦЦ, учествују тимови из суседних земаља и земаља из окружења: Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Албаније, Македоније, Словеније, као и САД, Аустрије, Финске, Израела, Белгије, Шпаније, Француске, Данске и Чешке.

 

Они ће «увежбати механизме одговора у случају катастрофе», поплава и хемијског инцидента и «показати способност да заједно, ефикасно раде у ванредним ситуацијама».

 

«Вежба ће такође допринети јачању капацитета погођене државе да ефикасно координира операције одговора на ванредне ситуације», наводи се у саопштењу.

 

Сценарио вежбе која се одржава у околини Подгорице и Даниловграда, подручја река Зете, Мораче и Скадарског језера, укључује и уклањање неексплодираних убојних средстава која су се померила услед поплава.

 

«На вежби ће бити приказане најновије технологије откривања, транспорта и уклањања неексплодираних убојних средстава у оквиру НАТО-овог Програма ‘Наука за мир и безбедност'», саопштено је из владе.

Извор Агенције

 

 

Тагови: ; ;