У сарадњи Руске федералне агенције за послове Заједнице независних држава и сународника који живе у иностранству и за рад на међународној хуманитарној сарадњи, Универзитета „Синергија” из Москве и удружења „Наша Србија” из Београда, реализована је „Недеља руског језика и културе у Србији” која је трајала од 25 до 30 октобра 2016 и обухватала је активности и манифестације у Београду, Новом Саду, Сремским Карловцима и Крушевцу.

 

ruski-jezik

 

Одржана су три семинара на тему „Пријатељство не познаје границе” које су водиле Елена Михаиловна Маркова, доктор филолошких наука словенске филологије Москвовског државног универзитета и Лариса Сергејевна Аткина, доктор филолошких наука на Московском градском педагошком универзитету.

 

Гости из Русије су имали прилику да се упознају са реалним положајем руског језика у српским школама и са перспективама његовог ширења у нашем образовном систему.

 

Посебно интересовање изазвало је музичко такмичење „Руска песма”у коме је уествовало седамнаест дечјих хорова и солиста из београдских школа који су у Дечјем културном центру певали руске песме и на најлепши начин потврдили колико се у Србији негује вековно братство српског и руског народа.

 

Пројекат „Недеља руског језика и културе” део је великог културног и друштвеног подухвата који има за циљ јачање веза са Русијом и руским народом.

 

Ката

 

Тагови: ;