У ратно опустошеном Мосулу у Ираку, меда или камион су ретко благо које дете поседује. Али, ове невине играчке су заправо злокобне замке које експлодирају чим их неко такне. Ово смицалица је једна од најболеснијих која долази од терористичке групе, такозване Исламске државе. ИСИС која тренутно влада Мосулом,

teddy-1444649_960_720-copy-620x350

Нема сумње да су ове “играчке” намењене деци, јер ће одрасли само проћи поред њих.

 

Ове лукаво прерушене импровизоване направе приказане су у центру за обуку локално-обучених стручњака за бомбе, које је видело 40.000 војника, припадника милиције и других бораца који тренуто учествују у операцији за ослобађање Мосула.

 

«Џихадисти у својим монструозним намерама користе играчке јер знају да их пешмерге, курдски борци, неће ни пипнути, али деца хоће. Они нису чак ни животиње, гори су од њих –рекао  је пуковник Навзад Камил Хасан.

 

Његова јединица је уништила 50 тона експлозива у последње две године са подручја које су контролисали побуњеници, укључујући и пет тона из једне школе у Синџару.

 

Мосул је у “самом срцу” самопрокламованог калифата такозване Исламске државе од 2014. године. Ирачке снаге безбедности и курдске пешмерга борци, у коалицији са САД, почели су нападе са циљем да истера ИСИС из града.

 

(Телеграф.рс)

Тагови: ; ; ;