На неки начин, тврди Панета, они успевају да ометају изборни процес у САД и са тим ће наставити све «док не плате цену».

 

Paneta, Панета

 

Америка бира председника 8. новембра, а изборни дан ће обележити врхунац новог облика информационог рата, уз могућност да би Руси могли да поставе лажне доказе, сматрају садашњи и бивши шеф ЦИА.

 

Како актуелни и бивши шеф ЦИА, Џон Бренан и Леон Панета, објашњавају за Ројтерс, кампања која је месец дана вођена уз подршку руске владе у циљу подривања кредибилитета америчких председничких избора – путем хаковања, сајбер напада и ширења дезинформација – вероватно ће кулминацију доживети на дан избора.

 

И док руски званичници негирају такве наводе, амерички обавештајци упозоравају да би хакери могли да поставе фиктивне доказе онлајн о општој изборној крађи.

 

Такође наводе да би могли да успоре интернет сајбер нападима, као и да објаве последњу траншу хакованих мејлова, укључујући и неке који би могли да буду фалсификовани.

 

«Не треба потцењивати оно што они могу или желе да ураде. Морамо да будемо спремни», сматра Леон Панета, бивши директор ЦИА и министар одбране током првог мандата председника Барака Обаме.

 

 

На неки начин, тврди Панета, они успевају да ометају изборни процес у САД и са тим ће наставити све «док не плате цену».

 

Актуелни директор ЦИА Џон Бренан није желео да коментарише наводе о руској умешаности, али је рекао да су руски обавештајци искусни када је реч о комбиновању традиционалне шпијунаже са напредном технологијом.

 

Како је додао Бренан, дигитална ера ствара огромне могућности за шпијунирање, али доводи и до рањивости.

 

Информатичко доба је «потпуно променило начин на који можемо и морамо да оперишемо», закључио је Бренан.

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ; ; ;