Британска невладина организација «Save the children» је недавно објавила истраживање о најбољим и најгорим земљама за живот жена. Користили су пет индикатора који укључују, између осталог, дечје бракове и стопу плодности у адолесцентном добу.

 

Од 144 анализиране земље, на задњем месту се нашао Нигер где се 76% девојака уда пре него што напуни 18 година, а просечно једна од пет девојака се породи сваке године. Што је још горе, последњих двадесет места заузимају земље из подсахарске Африке.

 

58189fe1190000a304c302e9

 

Већина родитеља се одлучује да уда своје кћери тако рано јер нису у могућности да их издржавају. Девојке које се раније удају обично прекидају школовање и лако постају жртве сексуалног злостављања и породичног насиља, каже Светска здравствена организација, додајући да компликације које настају у трудноћи и на порођају представљају други значајан узрок смрти за девојчице између 15 и 19 година. Деца коју рађају овако младе мајке такође су у већем ризику да умру у првој недељи живота или да се роде мртворођена, пише Huffingtonpost.com

 

Раматоу, стара 13 година, живи у Нигеру. Њена свакодневница изгледа овако.

 

Раматоу свакога јутра чисти двориште, пере судове и спрема доручак, уколико има хране за тај дан. Она се свакодневно бори са сиромаштвом. Често преживљава на пиринчу јер њена породица не може да приушти месо или рибу, а понекад гладују и по више дана. Волела би да иде у школу, али то није део њене дневне рутине. Биће срећна ако је родитељи не удају у наредних неколико година, али то је мало вероватно.

 

«Моје две другарице су се удале прошле године али још увек немају деце», каже она.

 

Познаје и две девојчице које су већ родиле децу, а затим оболеле од фистуле између вагине и ректума, која настаје због претераног ширења коже при порођају.

 

Њена мајка једва чека да уда кћер. Отац је имао саобраћајну несрећу и не може више да ради и издржава породицу. Родитељи су јој раздвојени и мајка се са децом преселила у кућу својих родитеља. Девојчица представља терет за породицу и спремају се да је удају за човека који први понуди мираз.

 

Уз подршку оца и запослених у «Save the children», она је пронашла снаге да се одупре. Жели да научи да шије да би зарадила новац и помогла породици.

 

«Волела бих да имам шансу да завршим школовање, да нађем посао и помогнем својој породици», рекла је Раматоу.

 

Према подацима УНИЦЕФ само 9,6% девојчица у Нигеру иде у школу.

 

Ката

Тагови: ; ;