Јулија Витјазева за News Front

 

Не знам да ли су сценаристима блокбастера «Олуја у Мосулу» дали Нобелову награду за мир, али су они дефинитивно заслужили тог Оскара.

 

Након што је руски Генералштаб аргументовано критиковао међународну коалицију предвођену САД због операције за ослобађање Мосула, чији резултат не оправдава примењене методе нити број цивилних жртава, продукција Стејт департмента је одлучила да промени коња за трку и јавила је да је у том ирачком граду убијен лидер ИГИЛ Абу Бекр ел-Багдади. Он је морао бити уништен да би његова смрт ставила тачку на све системе „исламске државе“.

 

_76070198_isis

 

Али, мене лично, на пример, муче сумње због чињенице да је главни идејни творац „исламске државе“ седео мирно у опкољеном Мосулу и чекао да га коначно пошаљу код предака.

 

Узгред, колико се ја сећам, овај лик је најмање пет пута проглашаван мртвим. Последњи пут у јуну ове године. Чак су се појавиле и слике. Наводно је убијен током ваздушних удара под вођством антитерористичке коалиције САД. Британски Mirror је то и објавио 14 јуна ове године.

 

Сада испада да брадати терориста има способност да васкрсне. Или су САД погрешиле у својим пустим жељама.

 

1-1

 

Али, зашто копати по прошлости?! Важно је да сада постоје конкретни аргументи и оправдање не само за напад, већ и за методе које они користе.

 

На крају крајева, реч је о спасавању човечанства.
Уосталом, чим је коалиција најавила да је Ал-Багдади убијен, сви ће бити срећни и настаће мир на целом свету.

 

Али, како избећи утисак да је све то већ виђено?! Једина разлика је у томе што је име терористе №1 било другачије.

 

Но, то и није тако битно. Много је важнија чињеница да је након заузимања Мосула, убиства лидера ИГИЛ и потпуне елиминације терористичких група, објављено да Русија и Сирија у Алепу ратују против умерене опозиције и цивилног становништва. Нарочито зато што радикалне терористе ништа не кошта да промене имена својих организација и на тај начин се «преобликују» у легитимне заступнике оружане сиријске опозиције.

 

На тај начин САД планирају да постигну два циља у исто време. С једне стране добијају тријумфалну победу над ИГИЛ под покровитељством Председника лауреата Нобелове награде, а са друге стране још гласније оптужбе против Асада и његове руске подршке због, ако не војних, оно барем хуманитарних злочина.

 

Шта следи није брига Обамине администрације јер то врло брзо више неће бити његов проблем. Главна ствар је да не уђе у историју као губитник и слабић, већ као човек који је победио ИГИЛ.

 

1-1-a

 

У ствари, било би забавно ако Американци објаве да у Мосулу има и лидера Талибана. Зашто да не? Шетају они свуда..

 

Најновије вести:

 

Руски Генералштаб: «Сви покушаји пробоја терориста у Алепу су неуспешни. Терористи су претрпели велике губитке у људству, наоружању и војној опреми. Више немају могућност да побегну из града».

 

Ударна вест: Русија уводи нову хуманитарну паузу у Алепу од 4 новембра. Ова одлука је донета на Путинову иницијативу како би се избегле непотребне жртве.

 

Русија је заузела позицију у првом реду и пажљиво прати шта се дешава.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;