Нови десетосатни прекид борби биће у петак проглашен у сиријском граду Алепу, по налогу председника Русије Владимира Путина, саопштила је данас руска војска.

 237392609

«Донета је одлука да се у Алепу успостави хуманитарна пауза 4. новембра од 9.00 до 19.00 часова по локалном времену», рекао је начелник руског Генералштаба Валериј Герасимов.

 

Герасимов је рекао да је та одлука донета у сагласности с властима Сирије.

 

Прво тродневно «хуманитарно примирје» које су у Алепу прогласиле руска и сиријска војска истекло је 22. октобра. Током тог примирја ипак се нису евакуисали цивили и рањен, нити су се повукли борци. Осам хуманитарних коридора отворених да се то омогући, остало је такорећи пусто.

 

Герасимов је рекао да ће сви хуманитарни коридори успостављени раније, поново бити отворени за одлазак цивила и бораца из Алепа.

 

«С обзиром да наше америчке колеге нису способне да раздвоје опозицију од терориста, ми се обраћамо директно вођама свих оружаних група, и позивамо их да прекину борбе и напусте Алеп са својим оружјем», рекао је Герасимов.

 

Сиријска војска, покренула је 22. септембра велику офанзиву уз подршку руске авијације за ривање снага сиријских побуњеника из источних квартова Алепа, који су под њиховом контролом још од 2012. године.

 

Новости

Тагови: ;