Заменица генералног сектретара НАТО-а Роуз Готемелер рекла је у Подгорици да је процес формализације чланства Црне Горе у НАТО тече глатко и да је природно да та држава постане чланица Алијансе на пролеће наредне године.

 

Готемелер
фото: cdм

 

«Нема разлога да се чланство Црне Горе у НАТО не формализује током наредне године», рекла је Готемелерова у одговору на питање новинара за датум када ће та држава постати чланица Алијансе.

 

Оценила је да нема никакве потребе за убрзањем процеса, који сам по себи веома глатко тече, тако да, када се све формалности обаве, очекујем да сасвим природно Црна Гора постане чланица НАТО-а на пролеће 2017. године.

 

Указала је да Алијанса није само организација која се бави безбедносним ситуацијама, већ помаже и током природних непогода.

 

«Кад год је земља у таквим тешкоћама, НАТО чланице су ту да је помогну», поручила је Готелмелерова на завршетку међународне теренске вежбе «Црна Гора 2016».

 

 

Генерални директор Директората за ванредне ситуације, Мирсад Мулић, рекао је да присуство 17 тимова на вежби потврда поверења које НАТО има у Црну Гору.

 

«Сигуран сам да смо оправдали то поверење», навео је Мулић.

 

 

На вежби је учествовало 17 спасилачких тимова из седам НАТО држава и десет партнерских држава, а укупно је било 680 учесника.

 

 

 

Танјуг

Тагови: ; ; ;