Четвртог дана од хапшења 10 бивших припадника ХВО у Орашју осумњичених за ратни злочин против Срба, огласио се хрватски премијер Андреј Пленковић рекавши да свим грађанима жели да пошаље јасну поруку да ће влада учинити све да би заштитила легитимни интерес Хрватске и људска права свих који би на овај начин могли бити угрожени.

 

andrej_plenkovic_1

 

О хапшењу «десеторице» обавештени су Европска унија и НАТО, рекао је Пленковић на седници владе.

 

Напоменуо је да је кривични поступак против припадника ХВО припреман дуже времена, а да је тајминг њиховог хапшења индикативан.

 

Десет бивших припадника ХВО ухапшено два дана након што је Пленковић боравио у првој званичној посети Сарајеву и Мостару, где је између осталог констатовао да је статус Хрвата у БиХ незадовољавајући и да ће БиХ морати да мења Изборни закон како би Хрвати у тој држави могли сами да бирају своје представнике у највише државне органе, а не да им то чине припадници других народа.

 

Пленковић је на седници Владе Хрватске саопштио да има интензивну комуникацију с надлежним министрима, Државним тужилаштвом и директором хрватске тајне службе.

 

«Наложио сам министарствима спољних послова, одбране, унутрашњих послова и правосуђа да прикупе све релевантне податке и да обезбеде правну и конзуларну помоћ свим хрватским држављанима», казао је Пленковић.

 

 

Напоменуо је да је са председницом Колиндом Грабар Китаровић договорио именовање особе за сарадњу са међународним кривичним судовима.

 

«У потпуности поштујемо независност правосуђа, сви ратни злочини морају бити процесуирани, међутим концепт удруженог злочиначког подухвата у оптужницама за Републику Хрватску није прихватљив», рекао је Пленковић.

 

 

Пленковић је рекао и да је ХВО у тешким временима агресије у БиХ обезбедио заштиту Хрвата у БиХ, као и њен суверенитет.

 

«Хрватска Влада ће учинити све да спречи покушаје ревизије појединих догађаја», казао је Пленковић уз напомену да је европска будућност БиХ једини пут за стабилно и просперитет земље.

 

 

 

 

(Танјуг)

Тагови: ; ; ; ; ;