Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова рекла је да је Москва предала Савету безбедности Уједињених нација «белу књигу» о Сирији.

 

Реч је о фотографијама са списка војних акција које су у Сирији извеле САД и њихови савезници, а које су наводно проузроковале жртве међу цивилима и уништавање цивилне инфраструктуре.

«Ти фото-материјали се налазе у ‘’белој књизи’‘ о Сирији, која је предата Савету безбедности“», рекла је Захарова, преноси Спутњик.

 

Захарова је назвала чудном реакцију Стејт департмента, који је одбио да коментарише документ, али зато, како сматра, поклања велику пажњу «Сиријској опсерваторији за људска права и другим сумњивим невладиним организацијама».

 

«Ситуација у Сирији је, нажалост, веома тешка. Милитанти Исламске државе, Џебхат Фатах ел Шама и њима сличне групе успеле су да искористе хуманитарни прекид ватре, који је важио од 20. до 23. октобра за олакшавање положаја цивила блокираних у Алепу», истакла је Захарова.

 

Према њеним речима, они су се прегруписали, попунили арсенале, а затим покушали да пробију одбрану сиријских владиних снага. Од 28. до 30. октобра предузели су велику офанзиву на западни Алеп.

 

Подсетила је да у Алепу већ две недеље није активна руска авијација. Осим тога, тамо је отворено шест хуманитарних коридора.

 

«Москва поздравља план Међународног кривичног суда да истражи злочине САД у Авганистану и почне истрагу наводних ратних злочина САД у Авганистану», изјавила је званична представница МСП Русије.

 

«Сматрамо да ће објективна истрага страних злочина, укључујући америчке војнике у Авганистану, омогућити да се избегне понављање случајева погибије цивила током борби»“, истакла је Захарова.

 

 

 

(Танјуг)

Тагови: ; ;