Група војних стручњака Научног центра за хемијску и биолошку заштиту оружаних снага (НБЦ) стигли су  у Алепу да би  радили на прикупљању узорака у области примене хемијског оружја од стране милитаната. Ово је изјавио званични представник руског Министарства одбране, генерал-мајор Игор Конашенков.
biolosko-hemijsko-radiolosko-oruzje-600x413

«Стручњаци Министарства одбране Русија су опремљени свим потребним техничким средствима за  брзу анализу, узимање и испоруку узорака у Руску Федерацију,» рекао је Конашенков.

 

Према подацима Министарства одбране, екстремисти покушавају у последњих неколико дана по сваку цену да пробију спољни  прстен одбране Сиријске војске користећи у више наврата хемијска средства.

 

  1. октобар у југозападном делу Алепа као резултат употребе хемијског оружја од стране милитаната, убијено је двоје војника Сиријске војске до је 37 цивила задобило тровање различитог степена

 

Према Конашенкову, већ осамнаест дана руска авијација и сиријско ваздухопловство су у потпуности испоштовале мораторијум не спроводећи било какву акцију у области Алепа.

 

У међувремену, авиони међународне коалиције, укључујући и амерички стратешки бомбардер Б-52Х, јуче  је извело 23 летова са применом 14 ваздушних напада на цивилна насеља, у близини  ирачког града Мосула.

Тагови: ; ;