НАТО и САД упорно повећавају свој офанзивни потенцијал на западним границама државне заједнице Белорусије и Русије. Због тога је Москва принуђена да предузме одговарајуће мере, рекао је Министар одбране Русије Сергеј Шојгу на заједничкој седници колегијума Министарстава одбране Русије и Белорусије, додајући да САД и чланице алијансе отварају нове војне базе на западним границама две земље и шире и модернизују своју војну инфраструктуру.

 

sergej-sojgu-567

 

„Не престају ни покушаји да се другим државама намеће оно што је у интересу САД и НАТО. Уз помоћ економских и политичких уцена, чак и војне силе. Против нас се води отворени информативни рат“, каже Шојгу, додајући да ће наредне године у три балтичке земље и Пољску стићи нова четири натовска батаљона са по 4000 војника.

 

Он сматра да дејства САД и њихових војних савезника подривају стратешку стабилност и присиљавају Русију да предузима узвратне мере одбрамбеног карактера, укључујући и мере на западном стратешком правцу.

 

Министар је искористио прилику да најави да ће оружане снаге две земље одржати велике стратешке маневре „Запад-2017“ на неколико руских и белоруских војних полигона истовремено и током њихове припреме ће се узети у обзир повећавање америчко-натовских војних потенцијала на истоку Европе.

 

Ката

Тагови: ; ;