Гробље на делу војног аеродрома у Голубовцима код Подгорице. Приводи се крају изградња почивалишта за војнике Вермахта

 

фото: Новости
фото: Новости

 

Крстови са именима погинулих немачких војника на простору Црне Горе током Другог светског рата већ су «освојили» део северног дела војног аеродрома у Голубовцима, надомак Подгорице, који је претворен у гробље. Његову изградњу на површини од 2.600 метара квадратних финансирала је Немачка, што је део споразума влада у Берлину и Подгорици од 10. августа 2011. године.

 

Приступ гробовима још није дозвољен, мада се може видети да је простор покривен украсним биљем, а постављене су и клупе. Цео посао рађен је далеко од очију јавности, а када буде завршен очекује се долазак породица чији су војници као припадници Хитлерове солдатеске настрадали на црногорском камену.

 

Прва локација гробља била је војна касарна у Даниловграду. Међутим, Министарство одбране саопштило је да се од тога одустало због проблема насталих у доношењу планске документације, противљења СУБНОР-а као и породице народног хероја.

 

Целој причи претходио је догађај из 2007. године, када су у Подгорици на једној локацији грађевински радници случајно ископали више од 400 посмртних остатака немачких војника који су се касније чували у дому католичке заједнице у близини главног града. Претпоставља се да је током рата убијено око две хиљаде немачких војника, који се званично и даље воде као нестали. Антифашисти Црне Горе дигли су се на ноге не желећи да се костима фашистичких окупатора даје на значају, већ су покушали да утичу на надлежне да их преузму породице и пренесу у Немачку. Преко двеста активиста НВО и Генерални конзулат СФРЈ организовали су протесте у близини војног аеродрома, поручујући да је план понижавајући за Црну Гору, јер омаловажава њену антифашистичку традицију. Затражено је од Уставног суда да испита законитост споразума између Црне Горе и Немачке.

 

— Црногорци неће чувати мртве фашисте — поручује Марко Перковић, председник те НВО.

 

 

Незадовољство је присутно и у Пиви, где још има живих мештана који памте злодела чизме Трећег рајха, посебно злогласне СС дивизије «Принц Еуген», која је зверски убила 1.094 становника овог краја!

 

— Никада се нико од немачких званичника није јавно извинио овом народу за почињене злочине — каже, за «Новости», историчар Миле Цицмил. — Гроб је ознака цивилизације, али у Црној Гори право на вечно почивалиште добијају окупатори, али не и они чије кости су због другачије идеологије од комунистичке разасуте на разним стратиштима до Зиданог Моста. Дешава се парадокс да власт која је срушила споменик војнику Драже Михаиловића, војводи Павлу Ђуришићу, сада подиже гробља Хитлеровим солдатима! Очекујемо да Црна Гора коначно обележи хумке и оних својих сународника који су по завршетку Другог светског рата ликвидирани без доказане кривице. Без суда и права на одбрану.

 

 

А пивски зид плача у Долима заливен је мученичком и невином крвљу деце, жена, стараца, ненаоружаног народа. Овде нема братства, којег је несрећа заобишла. Благојевићи броје више од 220 жртава, а братство Верун је престало да постоји. За само један сат 7. јуна 1943. убијено је 520 невиних људи, међу којима 107 деце.

 

 

ЗЛОЧИН У СЕЛУ ВЕЛИКА
Уз Дола у Пиви, највећи злочин у Црној Гори у Другом светском рату догодио се у селу Велика, подно Чакора, 28. јула 1944. године. Тог дана су фашисти 14. пука седме СС дивизије «Принц Еуген», 21. брдске «Скендербег», 21. СС дивизије и балисти за само два сата зверски убили око 450 нејачи из 360 домова овог села и још три стотине немоћних житеља у Горњој Ржаници, Мурини и другим крајевима све до Андријевице.

 

 

Извор