Пише Јевгениј Крутиков
fakti.org

 

Оно што се последњих неколико дана догађало код Алепа тешко је назвати другачије него „кланица“. Док је Стејт департмент покушавао да раздвоји једне исламисте од других, „умерених“, они су демонстрирали чудесну способност самоорганизовања и кренули су у заједнички напад. Њихови потези се могу разумети. Ова недеља би могла бити одлучујућа за целу ситуацију везану за Алеп.

 

Искористивши прекид ватре и прекид деловања руских Ваздушно-космичких снага, различите џихадистичке и, у мањој мери, умерене групе формирале су у источном Алепу невиђено велику коалицију. У њеном саставу су Џабхат Фатах аш-Шам, Џејш ал-Фатх, Аџнад ал-Шам, Ахрар аш-Шам, Фајлак аш-Шам, Фатах Халеб и неке јединице Слободне сиријске армије, ако се сада уопште може говорити о постојању таквог војног организма. Цела та група налази се под заједничком командом. Она, по локалним мерилима, има огромне резерве муниције и арсенал, активно користи артиљерију и вишецевне ракетне бацаче, који су сконцентрисани на једном месту.

 

csm_alepo-minjan-jt_1b97de79f2

 

Ради се о највећој и најорганизованијој офанзиви џихадиста и осталих опозиционара у последње две године, коју притом подржавају, све до једне, снаге које се боре против владе у Дамаску и западне земље.

 

Две недеље хуманитарног примирја спасле су само неколико десетина грађана Алепа, али су створиле услове да се битка за град претвори у кланицу услед концентрисаног напада већ фактички разбијених снага џихадиста.

 

Снаге противника које су пребачене у околину Алепа из провинције Идлиб добро су наоружане, организоване и идеолошки обрађене. На крају се чак не може рећи да су владине снаге пропустиле прилику за прву битку, јер та маса једноставно није могла да се заустави.

 

Тактика џихадиста је банално једноставна.

 

Неколико шахид-мобила је експлодирало поред истурених контролних пунктова владиних снага код бившег Породичног забавног парка. После тога су јединице Џејш ал-Фатаха започеле напад и владине снаге су биле приморане да се повуку. Међутим, већ кроз сат времена претходница исламиста, која је покушала да се пробије унутар стамбене зоне, упала је у заседу и имала је на десетине мртвих.

 

Нашавши се под артиљеријском ватром владиних снага, а затим и у блиском боју, Џејш ал-Фатах се повукао са раније заузетих положаја, који су се сада претворили у „ничију земљу“. Затим је постајало све горе.

 

Четири шахид-мобила су напала положаје владиних снага код кварта 1070, а Џејш ал-Фатах је по истој шеми заузео практично цео кварт, који је раније уз велике проблеме преотет џихадистима. Користећи се успехом, група је напала и кварт 3000, Дихијат ал Асад и Нови Алеп. Укупно је забележено до шест дизања у ваздух џихад-мобила.

 

Џихадисти су покушали да се пробију ауто-путем М5 у правцу кружног тока поред магистрале Абу Бакр Алседек — који је директна веза са источним Алепом. Ту има око три километра — и то је најкраћи пут за спајање са опкољеним џихадистима на истоку. Други путеви су нешто дужи — за неких 300-500 метара, а и теже је пробити се.

 

„Браћа по разуму“ су покушала да подрже ту офанзиву са истока поред фудбалског стадиона, али нису нимало напредовали — опкољени џихадисти у источном делу града више немају офанзивне ресурсе, за разлику од свежих бригада из Идлиба.

 

По истој шеми џихадисти су напали општину Мињан и зону Техничког колеџа авијације. Након дизања у ваздух двају џихад-мобила, различите групе су се пробиле тамо и приморале су владине снаге на повлачење. Појавиле су се и информације о покушају пробоја у кварту Џамијат ал Захра и у околини фарме ал-Обри, али тамо су убрзо локализовани. Исламисти су фактички заузели кварт 1070 и Дихијат ал Асад.

 

У недељу и понедељак владине снаге су, након прегруписавања кренуле у неколико контранапада, чиме је спречен покушај џихадиста да поново нападну рејон Војне академије, Нови Алеп и кварт 3000.

 

После четири дана борби, под контролом џихадиста, који су имали веома озбиљне губитке, нашао се кварт 1070. Међутим, они нису успели да напредују даље и контролишу само неколико уништених грађевина на углу пута М5 у кварту 3000. Сиријска армија је, пак, повратила све територије код Забавног парка које су џихадисти раније освојили и зауставила је покушаје даљег пробоја у кварту Мињан.

 

Владина армија је из базе ратног ваздухопловства Кувејрис пребацила све постојеће јуришне снаге, укључујући специјалне бригаде — „Тигрове“ и „Орлове“. Међутим, део њих за сада није подржао контраофанзиву у југозападном Алепу, већ су решили да чисте села северно од града. Тиме се обезбеђује алтернативна рута снабдевања града путем Кастело, док је напад џихадиста довео у питање снабдевање путем М5. У тај посао укључили су се и Курди из Сиријских демократских снага, који су истерали јединице Џебхат аш-Шамија са висије Ал Баб. Курди се сада прилично брзо померају у правцу експедиционе бригаде турске армије, терајући са положаја управо оне јединице опозиције које подржава Анкара.

 

„Тигрови“ и „Пустињски орлови“ су се појавили на бојном пољу у недељу, заједно са њима појавили су се и први тенкови Т-90 руске производње са неутврђеним посадама, који су раније примећени у јужном Алепу, а пре тога у Палмири. Њима су се придружиле јединице Хезболаха и Харакат ал-Нуџаба из Ирака. Уз мале изузетке, то је већина елитних снага сиријске владе. У понедељак су сви они кренули у контранапад на положаје Џејш ал-Фатаха и прилично брзо су повратили више од пола кварта Мињан.

 

Владине снаге су без нарочитих губитака у људству, територији и угледу успеле да одбију највећу и, можда, последњу офанзиву џихадиста и њихових савезника у рејону Алепа. Динамичка равнотежа која је постојала у недељу-понедељак је већ прошлост. Џихадисти су престали да добијају стална појачања, док владине снаге настављају да јачају.

 

Друга је ствар што џихадисти имају потпуно другачији однос према људима и губицима. Нико не може да предвиди колико су још припремили џихад-мобила. Они не умеју да воде борбу за сваку зграду, што су и показали покушаји да се пробију у дубину кварта 3000 и Новог Алепа. Узгред, за све то време руске Ваздушно-космичке снаге нису учествовале у борбама. Није искључено да би следећих неколико дана могли да буду кључни за ситуацију у и око Алепа.

 

Џихадисти се сада налазе на положајима које су утврђивали неколико месеци пре ових догађаја, и сасвим је могуће да ће, уколико владине снаге успеју да их истерају са нових узвишења, цео њихов фронт пасти.

 

Снаге џихадиста су у овом тренутку практично на измаку, а испоставило се да је успех њихове нашироко рекламиране велике офанзиве био веома преувеличан. Међутим, и сиријске елитне јединице делују уморно, а пробијање кроз густо насељене делове града захтева учешће јуришних група, специјално обучених и са специјалним наоружањем.

 

Па ипак, борбе које се истовремено одвијају на другим деловима фронта јасно показују да су владине снаге у предности. И, ако се у ситуацију не умеша велика политика, Дамаск ће поново имати шансу да преломи ситуацију у своју корист.

 

Ката

Тагови: ; ;