Постављање америчког ракетног одбрамбеног система ТХААД озбиљно нарушава стратешку равнотежу снага у региону. Кина задржава право да предузме неопходне кораке да заштите своје безбедносне интересе, изјавио је у петак, потпарол Министарства спољних послова Кине, Хуа Цунинг.

ilustracija_2382-1000x500

Вест о постављању система ТХААД је објавила агенција Ионхап позивајући се на изјаву команданта америчких снага у Јужној Кореји Винсент Брукса, који је најавио да ће систем високе технологије противракетне одбране ТХААД бити распоређен у Јужној Кореји у наредних 8-10 месеци.

 

«Кинеска страна је у више наврата изразила забринутост и противљење у том смислу (планирање распоређивања ТХААД у Казахстану -). Кина ће предузети све неопходне мере да заштити своје безбедносне интересе . Истовремено, апелујемо заинтересованим странама да се узме у обзир легитимну кинеску забринутост и стопирају планирани процес, «- изјавио је Хуа Цунинг.

 

Он је истакао да распоређивање ТХААД система ракетне одбране у Јужној Кореји, озбиљно нарушава стратешку равнотежу снага у региону, као и стратешке интересе безбедности земаља у региону, укључујући и Кину. «Акције САД су у супротности са напорима међународне заједнице да донесе мир и стабилност на Корејском полуострву а тренутна ситуација на Корејском полуострву је изузетно осетљива и комплексна.», — Рекао је Хуа Цунинг.

 

Званични представник кинеског министарства спољних послова је изразио наду да ће САД и Јужна Кореја да се уздрже од акција које би могле довести до даље ескалације напетости на Корејском полуострву.
Раније је објављено да ће високо-технолошки систем противракетне одбране ТХААД бити стациониран у Јужној Кореји, како би се пресретале балистичке ракете Северне Кореје.Систем ТХААД би био постављен на тернима голф клуба у округу Сеонгју , у источној провинцији Гонгсангбук. Клуб се налази 18 километара северно од административног центра Сонзху и налази се на надморској висини од 680 метара.

 

У јулу, пре пет месеци САД и Јужна Кореја су се договорили да почну преговори о распоређивању ТХААД система, којим би, ако је потребно, пресретали балистичке ракете, Северне Кореје. Распоређивање ТХААД је такође изазвало и забринутост Русије, док је Јапан изразио сагласност, уз напомену да  ће постављање система ТХААД допринети миру и стабилности у региону.

Тагови: ; ; ;