На дан одржавања председничких избора у САД 8. новембра, у девет америчких савезних држава гласаће се и о усвајању закона о легализацији марихуане за рекреативну и медицинску употребу.

 

marihuana

 

Грађани Аризоне, Калифорније, Мејна, Масачусетса и Неваде изјасниће се на референдуму о легализацији рекреативне употребе марихуане, као и о законском регулисању њене производње и промета.

У Арканзасу, Флориди и Северној Дакоти, у којима је, као и у Вашингтону, рекреативна употреба марихуане већ легализована, гласаће се о дозволи њеног коришћења у медицинске сврхе.

Грађани Монтане изјасниће се о ублажавању услова за продају марихуане у медицинске сврхе.

Медицинска употреба марихуане већ је легална у 25 америчких држава и Вашингтону.

САД су међу земљама са највећом потрошњом дроге у свету, а евентуалном легализацијом марихуане била би окончан вишедеценијски «рат против наркотика», углавном усмерен ка Јужној Америци.

Марихуана је веома популарна у САД, где 57 одсто становништва подржава легализацију, што је за 25 одсто више него 2006. године, показали су резултати једне студије «Пју рисерч центра» (Пеw Ресеарћ Центер).

Савезна држава Колорадо прва је 2012. године легализовала промет марихуане за рекреативну употребу, а експерти за истраживање тржишта оценили су да би евентуално изгласавање легализације у пет држава у уторак неизбежно довело до истог исхода и у осталим државама.

 

 

Иако је у очима федералних власти продаја и употреба марихуане и даље нелегална, тржиште тог наркотика у САД остварило је 2014. приход од 4,6 милијарди долара, од чега 92 одсто потиче од продаје у медицинске сврхе.

Тај приход могао би 2020. године да достигне 20 милијарди долара, од чега би 53 одсто чинила продаја за рекреативу употребу, а удео Калифорније износио би чак 6,4 милијарде долара.

Док присталице легализације наводе да је «дошло време за увођење пореза од марихуане и регулацију њене употребе међу одраслим особама у Калифорнији» противници страхују да ће то повећати број зависника, посебно међу младима и малолетницима, као и број саобраћајних несрећа изазваних под утицајем дроге.

 

Разлике између законске регулативе на федералном и државном нивоу за сада спречавају укључивање великих компанија на тржиште марихуане, а многе банке које потпадају под федералне законе одбијају да отварају рачуне намењене тим активностима.

Оба председничка кандидата, републиканац Доналд Трамп и демократа Хилари Клинтон, подржала су легализацију марихуане у медицинске сврхе, али не и за рекреативну употребу

 

 

НОВОСТИ

 

НОВОСТИ

Тагови: ;