Прошле недеље, десетине потенцијалних купаца окупило се у такозваној «отвореној кући» у месташцету под именом Шугар Гроув Стејшн како би евентуално купили не неку одређену некретнину, већ цео град.

 

 

proxy

 

На први поглед, овај градић у америчкој савезној држави Западна Вирџинија делује сасвим уобичајено и типично, међутим он је све само не то.

 

Пре свега, читав Шугар Гроув је ограђен жицом, а улаз у град чувају државни службеници. Разлог? Шугар Гроув био је база морнарице и Националне безбедносне агенције (НСА), одакле су прислушкиване све комуникације на источној обали САД.

 

sugar_grove

 

Операције које је НСА спроводила одавде биле су део контроверзног програма ЕЦХЕЛОН, који је настао током Хладног рата али је касније еволуирао у систем глобалног праћења. Након што је програм угашен прошле године, Шугар Гроув је постао непотребан и одлучено је да се огласи на продају.

 

Велики број зграда у којима је живело око 400 владиних службеника остао је напуштен, а операције НСА пребачене су у оближњу базу која је и даље функционална.

 

 

Тагови: ; ; ;