Украјински председник Петро Порошенко мислио је да је водио званичан телефонски разговор са својим киргистанским колегом Алмазбеком Атамбајевом, али је у ствари разговарао с неким ко му се тако лажно представио, саопштиле су данас украјинске власти и навеле да је реч о провокацији.

 

poroshenko111

 

Канцеларија украјинског председника јуче је издала званично саопштење о садржају разговора двојице председника, али га је брзо повукла с веб-сајта.

 

У саопштењу је писало да се разговор односио на „сарадњу Украјине и Киргистана у оквиру међународних организација, пре свега УН“.

 

Убрзо после објављивања саопштења, Киргистан је демантовао да је уопште било тог разговора.

 

Портпаролка Министарства спољних послова Украјине, Маријана Бетса, рекла је за Франс прес да је тај разговор био у склопу напора украјинског председника да у УН прогура предлог резолуције о кршењу људских права на Криму.

 

Министарство спољних послова Киргистана, бивше совјетске републике у централној Азији, саопштило је да је министар Ерлан Абдилајев данас телефоном разговарао о том случају са својим украјинским колегом Павлом Климкином и да је „проблем тако решен“.

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ;