Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је на скупу у Либану да Србија, бранећи свој интегритет у случају Косова и Метохије, доприноси спречавању тога да вирус сепаратизма не унесе хаос у међународни поредак.

 

edita_tahiri, тахири

 

На округлом столу, на којем је учествовала и министар за дијалог у привременим институцијама самоуправе у Приштини Едита Тахири, Ђурић је изразио незадовољство због тумачења Едите Тахири да Албанци нису волели Јосипа Броза Тита, због југословенског карактера његове антифашистичке борбе.

 

Ђурић је негодовао и због тврдње Едите Тахири да је Албанцима најбоље било под Немачком, јер су у том периоду сви они живели у једној држави.

 

У саопштењу се наводи да су главни преговарачи Београда и Приштине Марко Ђурић и Едита Тахири разговарали у конструктивној атмосфери, уз „експлицитне“ изразе поштовања и уважавања, иако је неслагање око историјских чињеница изазвало веома динамичну полемику.

 

Међународни форум „Дијалог и најбоља пракса – 2016. Мир, стабилност, просперитет“ организовали су либански „Нотр Дам универзитет“ и покрет цивилног друштва „Либанска иницијатива за дијалог“.

 

Међу учесницима и у публици били су представници академске заједнице – професори, истраживачи и студенти, као и верски лидери хришћана и муслимана, активне и пензионисане дипломате, чланови организација цивилног друштва и новинари.

 

Форуму је присуствовао и амбасадор Србије у Либану Емир Елфић.

 

 

 

ФСК

 

Тагови: ; ; ; ; ;