У Украјини се припрема побуна штедиша неколико пропалих банака. Људи су незадовољни чињеницом да власти не предузимају никакве мере за исплату депозита.

 

Након пропасти банака «Михајловска», «Делта», «Финансије и кредити» и «Хрешћатик», штедише су организовале протест испред зграде кабинета и блокирале саобраћај на главној улици у Кијеву. Било је и мањих нереда.Према изјавама демонстраната, полиција је шутирала људе.

 

1-majdan

 

Нови протест је заказан за 15 новембар, када ће грађани блокирати саобраћај на улицама којима пролазе Председник Петар Порошенко и Премијер Владимир Гројсман да би, како кажу демонстранти, они коначно отворили очи.

 

У протесте су укључене различите групације. За протест се спремају мали предузетници, намештеници и корисници социјалних давања, као и средња класа. Украјинско друштво ће ускоро доћи до тачке кључања, каже социолог Јуриј Гаврилечко.

 

«Људи су очајни! Протести су једина опција да би се заштитили и јавно изнели своје проблеме. Ако власт не промени своје ставове и не предузме делотворне мере да заштити људе, у сред новембра ћемо имати трећи Мајдан», рекао је шеф Удружења за заштиту банака Екатерина Назимко.

 

Ката

Тагови: ; ;