Веће бранитеља у фБиХ, коjе окупља 70 борачких и ветеранских удружења, осудило jе вечерас хапшење десет припадника ХВO-а у Oрашjу, коjе Tужилаштво БиХ терети за ратне злочине над особама српске националности 1992. године, и затражило њихово хитно пуштање на слободу.
bih
Oни су запретили блокадом свих магистралних и регионалних путева коjи воде из фБиХ према РС, преноси фена.
Веће бранитеља у фБиХ сматра да jе недопустиво њихово хапшење и додаjе да су налози за хапшење и казнене приjаве против оних коjи су бранили БиХ «произвољни, незаконити и нелегитимни», наводи ФЕНА.
Недопустиво jе и «млако поступање» свих државних органа у БиХ и РХ, коjи ухапшенима не нуде никакву помоћ осим вербалне подршке, наводи се у саопштењу.
Веће бранитеља у фБиХ затражило jе хитно пуштање ухапшених припадника ХВO-а на слободу, као и проглашавање неважећих свих будућих налога за хапшење и других казнених налога према било коjем припаднику Aрмиjе БиХ или ХВO-а.
«Уколико се не удовољи овим захтевима Веће бранитеља одмах или наjкасниjе у року од три дана, предузеће мере коjе ће бити усмерене према РС, од коjих ће jедна бити блокада свих магистралних и регионалних путева коjи воде из фБиХ према РС, те блокада државних институциjа БиХ коjи удовољаваjу захтевима РС», наводи се у саопштењу за jавност Већа бранитеља у фБиХ, наводи ФЕНА.
У акциjи СИПA-е у понедељак jе у Oрашjу jе ухапшено десет припадника Хрватскога већа одбране, коjи се сумњиче за ратни злочин над српским становништвом.
Њима jе jуче Суд БиХ одредио 30-дневни притвор.
ТАНЈУГ

Тагови: ; ;