Извор Министарство одбране Руске Федерације

 

Дан војне обавештајне службе је професионални војни празник Русије. Установљен је декретом Министра одбране Руске Федерације 12 октобра 2000 године, а слави се 5 новембра у складу са одлуком Председника РФ од 31 маја 2006 године..

 

 

Од времена Кијевске Руси, обавештајна служба је ствар од националног значаја. У прикупљање података су били укључени амбасадори, гласници, трговци, становници пограничних подручја и војне јединице.

 

У новембру 1918 године је у Москви почело одржавање курсева за обавештајце и војну контролу. Они су укључивали испите из географије, артиљерије, тактике, топографије, обавештајне и контраобавештајне делатности. Касније су уведени и језици и то француски, немачки, енглески, јапански, шведски и фински).

 

Пре и за време Другог светског рата војна обавештајна служба је снабдевала Штаб Врховне команде и Генералштаб Црвене армије информацијама о намерама и плановима политичког руковођења и командовања немачких оружаних снага да воде рат против СССР и о борбеној способности непријатеља.

 

Данас је она битна компонента јачања државе. Војна обавештајна служба је елемент националне безбедности државе. Она производи, анализира и сумира информације о војно-политичкој ситуацији у окружењу Русије, предвиђа њихов развој и благовремено извештава више политичко руководство и команду Оружаних снага о стварним и потенцијалним претњама националним интересима и безбедности земље.

 

Ката

Тагови: ; ;