Потпредседник САД Џо Бајден је осудио Русију за ратификацију споразума са Абхазијом о заједничком груписању трупа и уверио премијера Грузије Георгија Квирикашвилија да има подршку Вашингтона. Бела кућа је ово саопштила на основу телефонског разговора између два политичара.

dzozef-bajden02

Према прес служби Беле куће, Бајден је «нагласио подршку САД суверенитету и територијалном интегритету Грузије унутар њених међународно признатих граница, и осудио Русију за ратификацију споразума са Абхазијом о комбинованим снагама.»

 

Државна дума је у среду донела закон о ратификацији споразума између Русије и Абхазије о заједничкој груписању трупа.

 

Споразум је потписан у Москви 21. новембра 2015. године. Документ дефинише мисију, формирање, распоређивање и коришћење Оружаних снага Русије и Абхазије.

 

У августу 2008. године, Грузија прекинула дипломатске односе са Русијом као одговор на московском признавање независности Абхазије и Јужне Осетије.

 

Међутим, представници нове грузијске владе, која је дошла на власт након избора у октобру 2012. године, навело је да им један од главних приоритета спољне политике нормализације односа са Руском Федерацијом.

Тагови: ; ;