Државно тужилаштво Хрватске је затражило од вуковарско-сремске полиције да спроведе истрагу јер су ђаци из места Боботе крај Вуковара отпевала партизанску песму «Друже Тито, ми ти се кунемо» и рецитовала стихове песника Владимира Назора и Бранка Ћопића.

 

tito

 

Наиме, у августу је КУД Бобота позвано на обележавање Дана устанка у Србу, и певала, уз школску децу домаћине, песме попут «На Петровачкој цести», «Лика», рецитовала Ћосићеву «Песма мртвих пролетера» и «Титов напред» Владимира Назора, како су о томе известиле Вечерњих новости. Спомиње се и песма «Ми смо Титови», али нема потврде да је и она извођена.

 

Међутим, то је у Хрватској схваћено као провокација и одмах је затражено мишљење директорке Основне школе Бобота, којој су послати просветна инспекција и полиција.

 

Још није утврђено да ли постоје елементи кривичног дела, али су сви актери испитани. Реаговала је и Канцеларија правобранитеља за децу тврдњом да се противи сваком облику манипулације децом.

 

У пријави се наводи да је рецитовање тражио је један од наставника школе. У вуковарској полицији су потврдили су да је добијен налог за спровођење истраге, а родитељи ове деце су забринути јер би због овакве хајке њихова деца могла бити обележена.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;