Пише Андреј Манојло
fakti.org
Превео Срђан Ђорђевић

 

У САД и даље букти скандал у вези са тим да је Хилари Клинтон користила приватни, незаштићени сервер за службену преписку у којој је било и докумената са статусом државне тајне.

 

У исто време, што се више приближавамо изборима, до јавности допире све више и више детаља скандалозног случаја који откривају обим и колосалне размере штете коју је националној безбедности САД нанело неопрезно понашање Хилари Клинтон док је у Обаминој администрацији вршила функцију државног секретара.

 

1

 

Донедавно се чинило да ће Хилари Клинтон и овај пут успети да избегне одговорност. Она је јавно признала своју кривицу, изашла је у сусрет истрази добровољно предавши FBI све електронске уређаје са којих је вршила преписку и одређен број електронских порука. Стекао се утисак да ће утицајна породица Клинтон још једном успети да заташка скандал. Међутим, то се није десило.

 

У овом тренутку, званично саопштење о наставку истраге у вези са госпођом Клинтон дало је највише руководство америчке контраобавештајне службе — FBI. Директор FBI Џејмс Коми тврди да је блиска сарадница и десна рука госпође Клинтон Хума Абедин највероватније лагала под заклетвом када је тврдила Конгресу да је предала FBI све уређаје на којима су могле бити сачуване Хиларине имејл поруке.

 

FBI, заправо, сумњичи Хилари Клинтон и Хуму Абедин за злочиначко удруживање ради прикривања доказа који потврђују умешаност Клинтонове у одавање података који су имали статус државне тајне САД. По мишљењу FBI, оваква активност могла је довести до доспевања тих информација у руке терориста ИД.

 

Ако оптужбе буду доказане, бившој државној секретарки Хилари Клинтон и њеним саучесницима прети значајна затворска казна. Осим тога, Хилари ће морати да заборави на своје амбиције да постане нови Председник САД. Једном речју, са Клинтоновом се дешава управо оно што је предвидео Доналд Трамп, да јој се смеши затвор, а не Бела кућа, и то по неколико кривичних дела, од кривичног немара до велеиздаје.

 

Јер, апсолутно је јасно да су информације, које је Клинтонова проследила својој асистенткињи Абедин, садржавале државну тајну. Могуће је да је управо захваљујући једном од таквих писама, која су послата преко отворених канала и допала у руке терориста, у септембру 2012 године у Бенгазију у Либији убијен амбасадор САД Кристофер Стивенс. Управо у то време Хума Абедин добија дужност асистента државне секретарке. Она је, несумњиво, била упућена у све планове своје шефице и покровитељке.

 

Шта је подстакло шефа FBI да обнови истрагу која ће, очигледно, у случају потврђивања оптужнице нанети разарајући ударац председничким амбицијама представнице Демократске партије? На крају крајева, до председничких избора је остало неколико дана. Хилари просто нема довољно времена да се оправда у очима бирача.

 

FBI тврди да је Абедин лагала под заклетвом, а то је у очима америчког правосуђа кривично дело. Тешко да ће ико поверовати да је најближа сарадница и особа од поверења Клинтонове то учинила на властиту иницијативу.

 

abedinhuma_101615gn3

 

Управо овом чињеницом је шеф FBI торпедовао Хилари која, у светлу многобројних скандала, ионако нема неки кредибилитет. Јер, директор FBI не може а да не зна да Клинтонова никада и никоме не опрашта и да ће, ако она победи, директор FBI морати да се пресели у Сибир да копа снег. Она ће учинити све како би му напакостила. Тешко да је он спреман за то.

 

Истина заправо лежи у чињеници да су у руке FBI преко њихових тајних извора (укључујући и са Блиског Истока) пале информације које је једноставно опасно сакривати од америчке јавности. У овој ситуацији руководство FBI, у целости лојално демократама, једноставно није имало другог излаза, осим да део података обелодани.

 

Ствар је у томе што се Хума Абедин сумњичи да има везе са радикалним исламистима који су, највероватније, и били током неколико година крајњи примаоци свих писама које је госпођа Клинтон слала својим потчињенима.

 

Личност најближе Хиларине сараднице у том смислу није мање значајна. Хума је дуго времена живела и васпитавана у Саудијској Арабији, њена мајка Салеха Абедин је активни члан женског огранка терористичке организације Муслиманска браћа, а њен отац Хасан повезан је са шејхом Јусуфом ал-Карадавијем, духовним вођом те организације. У САД се Хума Абедин враћа, тек када је уписала амерички универзитет. Истовремено, њени родитељи настављају да живе у Саудијској Арабији у својству савезника радикалних исламиста.

 

На тај начин је дуго година у самом срцу вашингтонске администрације функционисао шпијунски канал за одавање тајних информација које су, највероватније, из приватног електронског поштанског сандучета Клинтонове директно стизале у руке терориста Ал Каиде и «исламске државе».

 

Управо ово је имао у виду директор FBI када је одлучивао о обнављању истраге. У медијима се такође појавила чињеница да је 2012 године група конгресмена поставила питање како је Хума Абедин могла проћи проверу безбедносних служби и заузети одговорну државну функцију не кријући претерано да њени родитељи одржавају контакте са исламистима. Тада је скандал тихо заташкан.

 

У ствари, шеф FBI Џејмс Коми је учинио све што је у његовој моћи како би се минимизирало упознавање јавности са детаљима истраге. Демократе треба да су захвалне директору FBI што није открио суштину преписке Хилари Клинтон и њених запослених са личних, незаштићених сервера. Јер, садржај преписке може открити праве мотиве који су натерали Клинтонову да користити личну e-mail пошту за кореспонденцију са својим сарадницима од поверења.

 

Амерички медији су у више наврата износили верзију да је Хилари на почетку своје каријере државног секретара активно флертовала са терористима, користећи за везу са њима своје личне канале, од којих је један, највероватније, њена асистенткиња Хума Абедин, али је на крају загризла удицу брадоња из ИД и Ал-Нусре. Лична преписка Хилари са Хумом могла би расветлити овај однос са којим су највероватније упознати FBI и његов шеф.

 

Упознат и још увек ћути.

 

Хилари ће, рачунајући на његово ћутање, наставити да се куне у све што јој је свето, да у њеној преписци нема ничег тајног, само лични подаци. Међутим, лагање под заклетвом чини се да је постало породична традиција политичке породице Клинтон.

 

Тиме нико у Америци више није изненађен.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;