Примирје које је јуче проглашено, односно продужено, у Алепу пре подне, терористи Нусре фронта и ИД у источном делу града нису поштовали.

 

Шест јаких експлозија одјекнуло је у западним квартовима Алепа. На пункту где се, у складу са позивом Владе, очекивао слободан излазак цивила из источног дела града нико се није појавио. Ни терористи којима је Влада гарантовала задржавање личног наоружања и слободан пут ка месту које одаберу.

 

672x672_miroslav-lazanski-novinar-politika-web-novo

 

Влада је у те сврхе послала аутобусе на коридоре за излазак из источног Алепа, али су после десет сати чекања отишли празни. Нико није изашао, припадници Нусре фронта и ИД не дозвољавају цивилима излазак са подручја које они контролишу.

 

У међувремену, око 14 сати на познатом путу Кастело, који води ка деловима града које обезбеђује ИД, рањен је Валид Ханаја дописник канала „Вести” сиријске телевизије. Погођен је у ногу снајперским метком.

 

Од руских новинара, који имају панцире, шлемове и пиштоље, које истина дискретно носе, сазнајем да су у околини Алепа рањена и два руска војника саветника.

 

Изнад града на прилично великој висини летели су сиријски борбени авиони и бацили пет бомби средње снаге по ободима насеља.

 

Током преподнева обишао сам две линије додира припадника Нусре фронта и ИД са владиним снагама.

 

У старом граду нема ни једне целе куће. Уништене су све цркве, остала је само једна џамија, хиљаде малих дућана је срушено, накривљено и руинирано.

 

Гомиле крша и шута, ђубрета и картона, пластичних и лимених боца, покидане инсталације, избушени зидови, нови пролази кроз нове катакомбе.

 

И мачке које се лењо шуњају тим хаосом у аветињској тишини. Понеки звук допре из зграде, као да неко претура и помера, па нешто шкрипи у тој гомили лима и шута.

 

Ту и тамо из мрачне гараже у којима се тек назиру ликови или полусрушеног дућана са остављеним дрвеним рафовима за робу, појави се војник сиријске армије да каже мом водичу докле даље можемо да идемо, пише Лазански у новом чланку у Политици.

 

Ката

Тагови: ; ;