Бивши амбасадор САД у Србији Вилијам Монтгомерије је, поводом недавног инцидента у америчкој амбасади у Београду током Ноћи вештица, рекао да му је жао због тог инцидента и да би маринца који га је изазвао вратио у САД.

 

5844f2becd3e03cbda07cce945cc5109

 

«Верујем да је амбасадору Кајлу Скоту такође жао. Са моје тачке гледишта, то није важно за наше односе», каже Монтгомери за РТС, додајући да би, да је на месту садашњег амбасадора, јавно изразио жаљење и вероватно послао једног од тих маринаца назад у Америку.

 

«Србија је опредељена да се интегрише у Европу и на сваки начин Србија не ради ништа што је у сукобу са САД. Мислим да не би требало да се стално прича да би требало да се уради нешто за Америку или Русију. У ширем контексту то није толико битно колико у Србији мисле», каже бивши амерички амбасадор.

 

Монтгомери је рекао да неће гласати ни за једног кандидата на изборима за Председника САД, али је поручио да би Србија требало да се нада да ће кандидат републиканаца Доналд Трамп ући у Белу кућу и водити другачију политику према Балкану.

 

Говорећи о томе да већина Срба навија да Трамп победи на изборима, Монтгомери је рекао да је реалност таква да ће кандидат демократа Хилари Клинтон наставити постојећу америчку политику према Блакану, укључујући ставове САД према једнострано проглашеној независности Косова, као и да ће радити на томе да БиХ остане јединствена.

 

«Она ће наставити са том политиком. Она наслеђује оставштину свог супруга који је био Председник када је НАТО бомбардовао Србију. Ако Хилари Клинтон дође на власт, знате шта вам следи. То је мање више иста политика. Тако да би Србија требало да се нада да ће Трамп постати Председник и водити другачију политику према овом региону», поручио је Монтгомери, додајући да није уверен да ће Трамп мењати политику према Балкану и истакао да није сигуран да би уопште могао да пронађе на карти балкански регион.

 

Амерички грађани су, како је нагласио, засићени америчким системом и сматрају да он не функционише. Ефекти тога су приметни на овогодишњим председничким изборима где се гласа против некога, а не за.

 

«Људи гласају за Трампа из протеста», оценио Монтгомери, додајући да ће Американци бирати на преседничким изборима између две изузетно непопуларне личности у политици, преноси Танјуг.

 

«Да ли гласате за особу које се мало бојите, као што је Доналд Трамп и онога што би он могао да уради, и неког ко вам се заиста не допада као што је Хилари Клинтон. То је избор који ми имамо, а никада то нећете чути од неког актуелног америчког дипломате», нагласио је Монтгомери.

 

Ката

Тагови: ; ; ;