Тајна операција Стејт департмента у Украјини

Хакерска група КиберБеркут је на свом сајту објавила низ интерних докумената председничке администрације Украјине, који су у вези са посетом њеног бившег лидера Бориса Ложкина САД у јуну 2016 године.

 

Између осталог, посебан фокус је на документима којима је циљ да компромитују америчког доктора Пола Манафорта који се бавио односима са јавношћу бившег Председника Украјине Виктора Јануковича и Партије региона.

 

b4bb1c4dcd739dcd627e2a65179_big

 

Резултати истраге, која је спроведена на основу ових докумената, показују висок степен националне издаје кијевске хунте. Како се испоставило, данас целокупни државни апарат и цела украјинска администрација раде за прекоокеанске шефове и покровитеље. Утврђено је да су ти документи предати Борису Ложкину током његовог сусрета са помоћником америчког државног секретара за културу и образовање Еван Рајан у Вашингтону. А они су само део веће кампање Стејт департмента да дискредитује Манафорта, који је у то време био на положају шефа изборног штаба Доналда Трампа.

 

Имајући у виду скоро деценију рада ПР менаџера у Украјини, присталице Хилари Клинтон су у Стејт департменту одлучиле да искористе свој утицај и буквално ставе украјинском руководству као задатак да пронађу и објаве све што би могло да компромитује Манафорта. Ту наредбу је шефовима у Кијеву, тачније председничкој администрацији, уручио украјински амбасадор у Вашингтону Валериј Чалиј, који је претходно био на високом положају заменика шефа АПУ.

 

У то време је СБУ већ имао на располагању књиге Партије региона у којој је заведено име Јануковичевог саветника Пола Манафорта, као и многих познатих украјинских политичара.

 

За пуштање те информације у медије је организована цела операција. Недавно отпуштени заменик начелника Службе безбедности Украјине Виктор Трепак је, остављајући обавјештајну агенцију, наводно случајно покупио гомилу докумената и неким чудом избегао кривично гоњење због тога. Онда је та документа дао на анализу националном Бироу за борбу против корупције Украјине и народном посланику Сергеју Лешћенко, који је већ дуго познат као утицајни амерички агент.

 

У исто време је Стејт департмент послао инструкције америчкој амбасади у Украјини и амбасадору Џефрију Пајету да лично надзире ову операцију. За контакт са амбасадом је био задужен главни „истражитељ“ Сергеј Лешћенко и, наравно, културни аташе Шерил Бистрјански. На крају је средином августа организована «намештаљка» и Манафорт је смењен са дужности менаџера изборне кампање Доналда Трампа.

 

Треба напоменути да је „случајно“ цурење ових информација био последњи задатак за Пајета, који се крајем августа преселио у Грчку и Ложкина, који је крајем августа тријумфално напустио АПУ. А за Лешћенка, који је крајем августа купио луксузан стан у центру Кијева, ово је била нека врста промоције у каријери. У октобру 2016 године је позван на састанак са Викторијом Нуланд.

 

Ката

Коментари: