У писмима високом представнику Валентину Инцку, Савету за спровођење мира и Савету безбедности УН, Влада Републике Српске протестовала је због Инцкове изјаве «Волстрит џорналу», у којој је подстицао западну заједницу да смени легално изабраног председника РС.

vlada-rs

Влада је позвала Савет безбедности УН да наложи високом представнику да престане са таквим противправним и провокативним понашањем.

 

Писма су поткрепљена Бечком конвенцијом о дипломатским односима и одлуком Међународног суда правде, који је у предмету «Никарагва против САД» констатовао начело неуплитања, а објављена су на сајту Владе РС.

 

Изјава Инцка представља директну повреду начела међународног права, према којем страним владама и међународној заједници није дозвољено уплитање у унутрашње послове суверених држава, већ имају обавезу да поштују њихову политичку независност, истиче се у писмима Владе Српске.

 

Инцко је дао изјаву Волстрит џорналу, која је објављена 1. новембра ове године, а у којој се заложио да «западна заједница» смени легално изабраног председника Републике Српске.

 

Влада РС истиче да такво понашање подрива мир и безбедност у БиХ и супротно је анексу 10 Дејтонског мировног споразума.

 

Додаје се и да се тиме нарушава обавеза коју дипломате имају по основу Бечке конвенције о дипломатским односима да се не мешају у унутрашње послове држава.

 

Тражити, како сте ви то учинили, да стране силе смене легално изабраног функционера у сувереној држави представља очигледно кршење основног начела међународног права.

 

Такво понашање подрива мир и безбедност у БиХ и невероватно је, с обзиром на то да је ваш мандат да пружате подршку у спровођењу цивилних аспеката Дејтонског мировног споразума, наводи се у писму, преноси РТРС.

 

 

РТС

Тагови: ;