У светским медијима је објављено да се, током опсаде Мосула које спроводе САД, неформално подразумева употреба редовних копнених снага. О томе да у куће у опкољеном граду упадају америчке специјалне јединице, већ је јавио CNN. А о присуству америчког војног контингента у Мосулу данас јавља и војни извор Федералне новинске агенције Ахмед Марзоук.

 

hilari

 

Зна се да у опсаду Мосула нису укључени војни саветници већ борбене јединице са минимум 500 људи и адекватном борбеном опремом. По мишљењу западних новинара, употреба специјалних снага у операцијама под Мосулом је неопходна администрацији Беле куће. Брза победа над терористима у овом региону би подржала став одлазећег Председника САД Барака Обаме и дала крила кандидату Демократске странке Хилари Клинтон. То значи да данас специјалне снаге у Мосулу не обезбеђују победу за САД, већ за Хилари Клинтон лично.

 

Према новинару Бернарду Хенрију Левију, америчке специјалне снаге су укључене у напад на Мосул јер ирачка војска и курдска милиција једноставно немају искуства и вештина за операције тако великих размера. 500 падобранаца из елитних специјалних снага САД треба да дају нови подстицај офанзиви савезничких снага, рекао је новинар.

 

Тренутно, подршка пешадији САД дају хеликоптери типа Апач и Чинук. Амерички специјалци предводе ирачке и курдске снаге. Без подршке специјалних снага би пешадија претрпела огромне губитке током офанзиве на град, сматрају војни стручњаци.

 

Офанзива која већ предуго траје је натерала Пентагон да прибегне екстремним мерама да би завршио операцију заузимања града пре председничких избора у САД. Бела кућа покушава да искористи ситуацију у кампањи за избор кандидата Демократске странке Хилари Клинтон. Такође. брзо ослобађање Мосула би требало да покаже међународној заједници да америчка нација има кључну улогу у борби против терориста, каже Леви.

 

Неки стручњаци верују да је за брзо освајање Мосула заинтересован и Катар коме је неопходна изградња гасовода на територији Сирије. Због тога су власти Катара дали бројне донације Клинтоновој фондацији, надајући се да ће им САД помоћи у изградњи «исламске магистрале».

 

Ката

Тагови: ; ;