Представници сиријских наоружаних група најавили су почетак операције ослобађања сиријског града Раке од «Исламске државе». Према изјавама «Сиријских демократских снага» (СДС), офанзива на тзв. главни град «Исламске државе» почниње данас. Дописници РТ-а на арапском су снимили америчке трупе у предграђу Раке. Америчка војска није добила одобрење сиријских власти за спровођење војне операције на територији Сирије.

 

 

 

Како се наводи у саопштењу СДС-а, у војној операцији под називом «Гнев Еуфрата» ће учествовати око 30 хиљада бораца тзв. наоружане опозиције. Циљ операције — ослобађање Раке од терориста «Исламске државе».

 

581f4877c361888d3a8b469c

 

581f57b1c4618882548b4750

 

Према извору АФП-а, први корак ће бити изолација града, што је могуће само после офанзиве на Раку.

 

Дописници ТВ канала РТ на арапском, снимили су припадније америчке војске у северном предграђу Раке.

 

ТВ репортер Мухамед Хасан је рекао је да је јужно од општине Ајн Иса недалеко од Раке, видео десетине наоружаних америчких војника који ће учествовати у борбама за тај град заједно са тзв. Сиријским демократским снагама.

 

Терористи заузврат појачавају одбрано града пре напада, минирали су приступ граду и забранили локалном становништву да напуштају то место.

 

 

Право на операцију

Америчка војска у Сирији саветује разна подраздељења демократских снага Сирије: курдске јединице народне самоодбране и друге групе које се боре против «Исламске државе». Сједињене Америчке Државе нису добиле одобрење сиријских власти да спроводе војне операције на територији Сирије.

 

У мају 2016. године је турски министар иностраних послова Мевлут Чавушоглу изразио љутњу због фотографија америчког војника са симболом јединице народне самоодбрае сиријских Курда. Турски министар је критиковао дупле стандарде САД. Претходно је амерички председник Барак Обама рекао да Вашингтон не планира копнену војну операцију у Сирији, али објављене фотографије доводе у питање такве изјаве.

 

Истовремено, Запад наставља да се противи ослобођењу источног дела Алепа који држе борци «Џебхат Ал Нусре».

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;