У Бугарској се одржавају председнички избори, а бирачка места отворена су у седам сати. Више од 6,8 милиона бирача бирати међу 21 кандидата, испред 11 партија, пет коалиција и 14 иницијатива.

 

izbori

 

Истовремено са председничким изборима, грађани излазе и на референдум о изменама изборног система и о финансирању политичких странака од стране државе.

 

Предизборна кампања углавном је била фокусирана на будућност Европске уније, односе са Русијом и претње од потенцијалног повећања прилива миграната из суседне Турске.

 

Председник углавном има церемонијалну функцију, и мада као шеф државе нема извршна овлашћења, већ све важније политичке одлуке мора да одобри парламент, чињеница да се бира на директним изборима, шефу државе дају већи утицај и ауторитет. Он руководи оружаним снагама, именује амбасадоре и шефове обавештајних и безбедносних служби, потписује међународне уговоре и може да стави вето на законе.

 

Главни кандидат је актуелна председница парламента Цецка Цачева из владајуће партије Герба премијера Бојка Борисова која ће, у случају избора, бити прва жена на челу Бугарске.

 

Њен главни противкандидат је бивши генерал Румен Радев кога подржавају социјалисти.

 

Према анкетама јавног мњења, треће место могао би да заузме Красимир Каракачанов (51) кога подржавају три главне националистичке партије.

 

Политички аналитичари очекују да ниједан кандидат неће освојити 50 одсто гласова потребних за победу у првом кругу, тако да је изгледан други круг 13. новембра.

 

Коначни резултати биће објављени у уторак.

 

РТС

Тагови: ;