Ђорђе Огризовић је, са својих 18 година, освојио другу престижну награду ове године за свој проналазак. Реч је о пројекту пречишћавања воде загађене фенолом процесом хидродинамичке кавитације. За овај свој проналазак он је ове године већ освојио златну медаљу на 29 Светском првенству младих научника у Румунији, а овог пута га је наградила Светска организација за заштиту интелектуалне својине.

 

dorde-ogrizovic-2_1000x0

 

Овим пројектом Ђорђе се бави од другог разреда средње школе са својим менторима којима је посебно захвалан.

 

«Циљ овог истраживања је ефикаснија и практичнији метод пречишћавања од досадашњих», казао је Ђорђе.

 

«Ово пре свега сматрам личним успехом и успехом моје породице и ментора, али не очекујем да ће ми донети нешто конкретно», рекао нам је млади научник.

 

«Волео бих да о овоме чују деца која би желела да се баве науком и да знају да су други научници и професори увек спремни да им помогну. Мислим да би много помогло када би приступ науци био бољи и када би се организације као што су Регионални центар за таленте и Петница више помињале у медијима», каже Ђорђе.

 

У скоријој будућности Ђорђе планира да настави да се бави овим и другим пројектима пречишћавања воде јер је екологија поље науке које га највише занима.

 

Тренутно је ученик Треће београдске гимназије, а основне студије жели да настави у Србији, док мастер и докторске планира да похађа негде у иностранству.

 

«После докторских студија волео бих да се вратим у Србију и да овде наставим да се бавим науком. Кад будем доста старији желео бих да ја будем тај који ће помагати младим научницима у Србији», рекао је он за 24 сата.

 

Ката

Тагови: ;