Мањинске странке највероватније ће формирати постизборни савез са Демократском партијом социјалиста, иако би тиме могле изазвати унутарпартијске проблеме и пад подршке на наредним изборима.

 

manjinske-stranke-01-640x425

 

Захтевима за више места у извршној власти, челници мањинских странака покушаће да амортизују незадовољство партијских колега који су указивали на притиске ДПС-а током изборне кампање.

 

Програмски директор Грађанске алијансе Борис Раонић сматра да ће мањинске странке наставити сарадњу са ДПС-ом и поред незадовољства у неким партијама.

 

“Уз огромно незадовољство народа који представља, преузимање одговорности за владу пред којом су жестоки социо-економски проблеми, биће огроман терет за БС на идућим изборима. Много већи од евентуалних проблема које ће направити незадовољни кадрови. Слична ситуација је и код албанских националних странака”, казао је Раонић.

 

Функционери БС-а Орхан Шахмановић и Аднан Муховић позвали су страначко руководство да разговара са опозицијом о формирању нове владе, наводећи да су Црној Гори потребне промене.

 

Шахмановић је казао да је, као градоначелник Плава, одлично сарађивао са СНП-ом, док је Муховић, као председник СО Петњица и раније јавно критиковао ДПС са којим дели власт у том граду. Функционери мањинских странака су у неформалним разговорима указивали да су током изборне кампање и на дан гласања били под јаким ударима активиста ДПС-а због чега су имали и значајан пад подршке.

Раонић тврди да је то један од кључних разлога због којих део чланства одбија сарадњу са партијом Мила Ђукановића.

 

“Не изненађује што су гласови незадовољства јавили управо из Плава и Петњице, који су од оснивања веома критични. Осетили су жестоке ударе у кампањи, али и поред тога имали добре резултате. При томе су незадовољни заступљеношћу својих кадрова у извршној власти”, сматра он.

 

Иако су из мањинских странака раније најавили да ће након преговора са ДПС-ом, платформу о сарадњи понудити и опозицији, Дамир Никочевић из Центра за грађанско образовање (ЦГО) сматра да ће тешко доћи до формирања коалиције са опозицијом.

 

Он је подсетио да мањинске странке током кампање нису наговештавале могућност сарадње са опозицијом, наводећи да им на руку неће ићи и снажна пропаганда ДПС-а да један део опозиције чине тврдо десне снаге са националистичком реториком. Никочевић сматра да би препрека за сарадњу са опозицијом могле бити и “синекуре руководстава мањинских странака”.

 

Истичући да би влада са опозицијом донела већу заступљеност националних странака у извршној власти, Никочевић је упозорио да би такав савез могао изазвати велике унутастраначке турбуленције.

 

“За заокрете још нема спремности ни храбрости у руководствима партија мањинских народа. Наставак сарадње са ДПС-ом је реалнија опција, уз веће захтеве, како би ту одлуку оправдали према чланству и бирачима”, истакао је Никочевић, наводећи да ће продужење сарадње са ДПС-ом до наредних избора створити политичку конкуренцију мањинским странкама.

 

“Управо су због политике беспоговорне сарадње са ДПС-ом у оквиру бошњачког и албанског националног корпуса настајале различите странке и коалиције, јер ниjeсу сви били јединствени у таквом начину заговарања интереса мањина. Но, још увек ту воде они који су ближи ДПС-у иако је јасно да њихова подршка слаби”, казао је Никочевић.

 

 

Тагови: