Хрватски министар одбране Дамир Крстичевић, чије се име ових дана спомиње као једно од бранитеља чије име је наводно на списку у БиХ за хапшење због ратних злочина, отказао је пут у Сарајево.

damir-krsticevic

Након хапшења десеторице хрватских бранитеља, припадника бивше ХВО у Орашју прошле седмице, осумњичених за ратне злочине почињене над српским становништвом, медији су шпекулисали да је и Крстичевић на том списку и да је и против њега покренута истрага.

 

Он је тим поводом рекао да ће ипак ићи у Сарајево, па нека га и ухапсе.

 

Ипак, дан уочи планираног одласка у Сарајево, Крстичевић је отказао одлазак са образложењем да мора да ради на буџету.

 

Крстичевић је у уторак требало да присуствује састанку министара одбране држава чланица Одбрамбене сарадње средње Европе (ЦЕДЦ) с министарком одбране БиХ Марином Пендеш, пише Јутарњи лист.

 

Тврди да се не боји одласка у БиХ.

Крстичевић се, према писању медија, терети за злочине наводно почињене током операција у Мркоњић Граду 1995. године. Хрватски министар одбране, пак, тврди за Јутарњи лист да у отказивању путовања нема ничег алармантног.

 

«У овом тренутку разговарамо о буџету за наредну годину. Ја ћу ићи у Сарајево и не бојим се одласка у Босну и Херцеговину. Нисам се бојао у рату па се ни сад не бојим. Но, сад ми је приоритет буџет, а мој ће помоћник Брзица све одрадити врло квалитетно», рекао хрватски министар обране.

 

Високопозиционирани извор у Влади Хрватске рекао је, међутим, за Јутарњи да је након хапшења у Орашју и сазнања о истражном поступку који су БиХ власти покренуле против Крстичевића, Војна сигурносно-обавештајна агенција и Сигурносно-обавештајна агенција дале препоруку да министар не путује у Сарајево јер му не могу гарантовати сигурност.

Тагови: ; ;