Сиријска организација «Бели шлемови» коју финансира Запад и терористи ухваћена је у лажи.

 

07-11-30-e1478520115894

 

Испоставило се да се на фотографијама налази једна те иста девојчица, само на различитим местима, саопштио је сиријски војни дописник Абас Џума.

 

beli-slemovi

 

«Глумци у белим шлемовима спасили су три пута једну те исту девојчицу само на различитим местима. А говоре да у Сирији нема доброг кина»- написао је Џума.

 

«Бели шлемови» или такозвана Цивилна одбрана (финансирана од стране запада) представљају «Министарство за ванредне ситуације на територији под контролом терориста».

 

Такође прочитајте: Сиријски “Бели шлемови“: Реалност или фикција

 

Обично кад треба оптужити Русију за бомбардовање «мирних» сиријских терориста, и уништавање болница и школа ови момци су у центру пажње, са рањеном децом на рукама и професионалним камерама на раменима.

 

Оснивач «Шлемова» је бивши британски официр Џејмс ле Мезјур а касније плаћеник у групи «Олива.

 

Ово није први пут да се указује на могуће фалсификовање фотографија и вести из Сирије које западни медији преносе. Претходно је сиријски председник Башар ал Асад рекао да је слика петогодишњег дечака прекривеног прашином и обливеног крвљу у унутрашњости амбулантног возила снимљена на ратишту Сирије — фалсификована. Постоји и видео запис овог дечака у у амбулантном возилу «Белих шлемова».

 

Кинеска телевизија CCTV је, такође, у свом извештају довела у питање овај видео-снимак који приказујује потресне сцене уз поднаслов «Сумња се да је снимак лажан.»

 

«Критичари сугеришу да је снимак део пропагандног рата, у циљу стварања ‘хуманитарног’ изговора за западне земље да се ангажују у рату у Сирији», наводи се у прилогу кинеске телевизије.

 

«Спасиоци нису предузели хитне мере спасавања, већ су убрзано поставили камеру да се спреме за снимање», каже се у прилогу.

 

 

Наводи се да је независност Сиријске групе за цивилну одбрану, познате као «Бели шлемови» а која је снимила видео, «упитна» и да је повезана са британском војском.

 

И многи интернет блогери су изразили сумњу по питању аутентичности фотографије. Па тако, MoonofAlabama  поставља питање да ли је дечак са видео снимка насталог 17. августа 2016. године исти дечак који је десет дана (27. августа) касније спасен из Баб Најраба, стамбене четврти у Алепу.

 

whstatist1-4
27. август 2016.

 

whstatist1-4-d

 

whstatist1-4-d2

 

 

Тагови: