Кијев треба да престане са блокадом становништва југоистока Украјине и да почне са исплаћивањем својих државних социјалних обавеза, рекао је стални представник Русије при ОЕБС-у Александар Лукашевич.

 

lukasevic-2

 

 

 

Дипломата је додао да расте број кршења режима тишине.

 

«Украјинске снаге више се и не скривају пред представницима мисије како је било раније. Према извештају ОЕБС-а расте број напада са стране украјинске војске на територију коју контролише милиција Донбаса»- навео је он.

 

«Алтернатива минском споразуму ради мирног регулисања сукоба не постоји. На жалост у Украјини не постоје снаге које су за то заинтересоване. Разлога може бити више:националистичка интоксикација, спољни захтеви, жеља да се остваре додатни приходи у «сивим» зонама корупције»- рекао је дипломата.

 

Према његовим речима потребно је доследно кренути путем мирног регулисања кризе на осново «комплекса мера» потпуно и доследно.

 

«Ми упозоравамо на потребу да се спрећи хуманитарна катастрофа као и да се заустави изолација југоистока Украјине и његовог становништва од остатка Украјине»- рекао је Лукашевич.

 

 

Тагови: ; ;