Предузетници из земаља ЕУ траже да се што је пре могуће пониште антируске санкције. Само у првој половини ове године велики број италијанских, француских, пољских и летонских компанија изгубили су значајан део извоза.

 

eurosous-1

 

Штета се процењује на десетине милијарди евра. Према мишљењу многих економских експерата политика економског сузбијања Русије показала се неуспешном.

 

Воће из белгијског Лимбурга већ две године пропада. Раније је половина воћки завршавала у Русији. Данас се баца.

 

«Ми Белгијанци плаћамо цену санкција. Кад су увођене говорили су нам «подржаћемо вас», мешутим никакву подршку до сада нисмо добили»-жали се један пољопривредник.

 

Пољопривредници већ две године очекују испуњење обећања и стрпљење им је на измаку. Како би њихов глас допро до бриселских службеника одлучили су се на колективну акцију. Изашли су са плакатима на којима је писало «Вратите нам Русију!».

 

А Брисел се не жури да им исплати компензацију. Пољопривредници се још увек налазе на листи за исплату. Како би сачували макар део производа принуђени су да спуштају цене.

 

Ова ситуација је позната не само Белгијанцима. Дуг за европске санкције и руски одговор на њих сносе и пољопривредници из Пољске, Летоније Француске и Финске. Италијански привредници су се већ обраћали руском председнику Путину са молбом да отвори врата за тржиште. За две године европски бизнис није нашао алтернативно тржиште.

 

У санкционом рату европско тржиште изгубило је према проценама више од 60 милијарди евра. И ова цифра није коначна.

 

 

Тагови: ;