Канидат републиканаца на председничким изборима у САД Доналд Трамп рекао је да његову противкандидаткињу Хилари Клинтон штити «манипулаторски систем» и да ће она «дуго времена бити под истрагом

01-donald-tramp

На митингу у Минесоти, Доналд Трамп није помињао објаву директора ФБИ Џејсма Комија који је обавестио Конгрес да није променио закључке до којих је дошао у јулу да Хилари Клинтон није починила кривично дело када је користила приватни сервер за своје мејл поруке док је била на положају државне секретарке. Комијево писмо је објављено неколико минута пре него што је Трамп изашао на бину.

 

Трамп је поновио да ће Клинтонова бити «још дуго, дуго времена под истрагом и да ће се то највероватније окончати кривичним суђењем».

 

 

«Клинтонову штити манипулаторски систем. Њој не би требало да се дозволи ни да се кандидује за председника», поручио је Трамп, пренео је АП.

 

 

У међувремену, два дана пред америчке председничке изборе републиканац Доналд Трамп и демократа Хилари Клинтон обилазе државе, које су кључне на овим изборима где улажу настојања у последњи моменат да привуку пажњу неопредељених бирача и пронађу пут до победе.

 

Националне анкете и даље указују да Хилари Клинтон, бивша америчка државна секретарка, тесно води испред, тајкуна некретнина Доналда Трампа који се први пут кандидовао за тај положај.

 

Већина аналитичара предвиђа победу Хилари Клинтон у уторак, али њена предност у односу на Трампа није непремостива што значи да и он има шансу да добије положај у Белој кући, ако у последњем тренутку кампање освоји победу у тесно неопредељеним државама и онима које су традиционално фаворизовале демократске кандидате, наводи Глас Америке.

 

Најновије анкете указују да Хилари Клинтон води са око два до три одсто предности, мада је анкета Вашингтон поста и мреже Еј-Би-Си указала да Хилари води са 48 према 43 посто. Међутим, на америчким председничким изборима се не осваја победа гласовима бирача већ такозваним Електорским гласовима, који се од државе до државе стичу освајањем победе на основу већине ласова грађана те државе. Највеће државе имају највећи број Електорских гласова и сваком кандидату је за победу потребно бар 270 од укупно 538 електорских гласова.

Извор РТС

Тагови: ; ; ;