Данас су на аеродрому „Ковин“ у оквиру мултинационалне вежбе „Словенско братство 2016“, припадници Оружаних снага Русије, Белорусије и Србије извели део приказа обучености. Приказано је извршење специјалног десанта, обезбеђење десантне просторије, извршење хеликоптерског десанта, десантирања главнине снага, формирање оперативног распореда и извршење марша помоћних и главних снага.

 

Приказу су присуствовали заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић, представници Министарства одбране и Војске Србије, оружаних снага Руске Федерације и Републике Белорусије.

 

padobranci-ispred-il-76
(Фото Министарство одбране)

 

Данас смо могли видети припаднике три војске, које упркос  томе да говоре различитим језицима у извршењу  задатака поступају као уигран тим.

 

У врло сложеним метео условима успешно су реализовани: хеликоптерски десант, десант главних снага за извођење противтерористичких  операција, десант снага са техником, као и спајање технике и људства и формирање оперативног распореда за реализацију даљих задатака.

 

 

Током данашњег приказа коришћени су авиони «Иљушин ИЛ-76», хеликоптери MИ-8, MИ-17, «Газела» и «Гама», док су на копну коришћена борбена возила пешадиjе (БВП-80), оклопни извиђачки аутомобили (БРДM-2), оклони транспортери (БMД-2), полициjска борбена возила, самоходне хаубице 122 мм. Подршку рада десантних јединица на копну, обезбеђивали су дронови као и беспилотне летилице.

 

Данашњи десант је први део  планираних задатака у оквиру вежбе „Словенско братство 2016“, Други део вежбе чиниће марш и планиране вежбе гађања које ће се извести сутра на полигону „Орешац“. Завршни део вежбе планиран за среду на полигону „Пасуљанске ливаде“.

desant-padobranaca
(Фото А. Васиљевић)

Командант Специјалне бригаде Војске Србије бригадни генерал Зоран Величковић оценио је ове вежбе са „одлично“, истакавши да ће Србија у оквиру међународне војне сарадње наставити са реализацијом оваквих вежби.

 

Начелник Одсека за извиђање ваздушно-десантних снага Оружаних снага Русије, генерал-маjор Олег Олегович Пољгуjев, такође је вежбе оценио као одличне похваливши све јединице које су учествовале у овом задатку.

Генерал  Пољгујев је напоменуо да је  обезбеђивање рада припадника десантних јединица на копну извршила беспилотна летилица „тајхон.“

padobranci-u-akciji
(Фото Министарство одбране)

 

Испред оружаних снага Белорусије говорио је Први заменик начелника штаба Команде за специjалне операциjе ,пуковник Oлег Ивановић Пеjчевски, који је се захвалио руководству Војске Србије на указаној мугућности да буду учесници вежбе „Словенско братство 2016“

 

Мултинационална вежба „Словенско братство 2016“ реализује се од 3. до 9. новембра 2016. године на интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“, аутоматизованом стрелишту „Орешац“ и аеродромима „Ковин“ и „Батајница“.

 

Тагови: ; ;