Фикрет Абдић, познатији као Бабо је после 23 године први пут у Сарајеву, где је стигао на преузимање сертификата Централне изборне комисије БиХ као новоизабрани начелник Велике Кладуше.

 

57c84a79-e680-4940-a80a-205c0a0a0a80-fikret-abdic-700x402

 

Некада успешан привредник Фикрет Абдић је до 80-их година запуштену Босанску Крајину уздигао покретањем привредног гиганта компаније Агрокомерц, а после рата био је осуђен за ратне злочине.

 

Почетком 90-их година активно се укључио у политику те на првим вишестраначким изборима освојио највећи број гласова из реда муслиманског народа, али је позицију члана Председништва БиХ ипак препустио Алији Изетбеговићу, с којим се ускоро и политички разилази.

 

Крајем септембра 1993. преузео је власт у Великој Кладуши и основао тзв. «Аутономну покрајину Западну Босну» по угледу на тзв. Српске аутономне области (САО) из 1991.

 

Чин проглашења покрајине је био неуставни и противзаконит, који се супротстављао Уставу Републике Босне и Херцеговине. Сарађивао је са Слободаном Милошевићем и Фрањом Туђманом.

 

Својим активностима поделио је становништво у Крајини, па чак и породице, које су међусобно ратовале, једни на страни Армије БиХ, а други као део његове војске.

 

Због његовог деловања током рата Абдић је осуђен на суду у Карловцу на 20 година затвора, али је након одслужене две трећине казне изашао на слободу.

 

На последњим локалним изборима у БиХ кандидовао се за начелника Велике Кладуше освојивши највећи број гласова, чиме је постао најстарији начелник у једној БиХ општини.

 

 

 

(Танјуг)

 

Тагови: ; ; ;