Високи представник БиХ Валентин Инцко пред Саветом безбедности УН критиковао је Републику Српску, коју је оптужио да угрожава стабилност у БиХ, посебно одржавањем референдума о Дану Републике, преноси РТРС.

 

incko-un

 

 

Инцко је рекао да је Српска ефективно одустала од државног правног система у БиХ, и у основи одбацила суверенитет БиХ. Констатовао је и да председник Српске Милорад Додик директно крши Дејтонски мировни споразум.

 

врди да су референдумом нарушене две одлуке Уставног суда БиХ и да осим проблема по суверентитет земље, референдум треба видети у контексту понашања политичких партија, које, како тврди, негирају јурискдикцију државних институција и лагано заговарају распад БиХ, преноси РТРС.

 

«Осим тог великог проблема по суверентитет земље, референдум треба видети у контексту понашања политичких партија у Републици Српској и да негирају јурискдикцију државних институција и да лагано заговарају дисолуцију БиХ. Изјаве председника Републике Српске и званичника његове странке указују на будуће кораке сецесије од Босне и Херцеговине и да ће се вероватно организовати референдуми о чланству БиХ у ЕУ, НАТО. Ако би се тако нешто даље толерисало, то не би било добро», навео је Инцко.

 

 

Да у БиХ није добро понашање високог представника, Инцка, у Савету безбедности подвукао је руски амбасадор Виталиј Чуркин

 

 

 

(Танјуг)

Тагови: ; ; ; ;