Русија неће успети да дестаблизује Балкан, изјавио је, у интервјуу за Радио Слободна Европа, бивши генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен.

 

rasmussen-anders-fogh1

 

Коментаришући војну вежбу «Словенско братство 2016» у којој у Србији учествују снаге Русије и Белорусије, Столтенберг каже да не види стратешку важност тих вежби, али да су оне наравно један покушај Русије да пошаље јасан сигнал НАТО да имају стратешке интересе у региону, нарочито након одлуке Алијансе да прими Црну Гору.

 

«Али из укупне перспективе, имајући у виду број учесника у вежби, она је врло ограничена, а осим тога колико ја знам Србија је протерала неколико Руса из Србије (Влада Србије демантовала ове медијске спекулације , ред. Њуз Фронта) непосредно пре организовања ове вежбе. Ја мислим да на крају дана Србија веома добро зна да њена будућност лежи унутар евроатланских институција, првенствено у Европској унији, али ја такође мислим дугорочно гледано и на чланство у НАТО» рекао је Расмусен.

 

 

На питање да ли мисли да ће Русија покушати да дестабилизује Западни Балкан, нарочито сада када се Црна Гора придружује Алијанси, Расмунсен каже да наравно да хоће, али да неће успети.

 

«Наравно да ће покушати, али не мислим да ће успети, посебно зато што одговорне снаге у Србији веома добро знају да Србија пре свега мора да обезбедити чланство у ЕУ и ја такође мислим да ће у дугорочној перспективи приступити НАТО», поручио је бивши генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен.

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ;