Руско Министарство спољних послова упутило је дипломатску ноту америчким властима и поручило им да дипломатама из САД неће бити дозвољено да у будућности надгледају изборе у Русији, наводи новинска агенција РИА позивајући се на заменика шефа руске дипломатије Сергеја Рјабкова.

 

Кремљ

 

Према његовим речима, тај потез представља одговор Русије на ометање руских дипломата, који су тражили да надгледају председничке изборе у САД због могућих неправилности, преноси Ројтерс.

 

Руска централна изборна комисија (РЦИ) саопштила је почетком новембра да неће надгледати председничке изборе у САД, пренела је руска новинска агенција Тас.

 

Председница РЦИ Ела Памфилова казала је да то није одлука РЦИ, већ став многих који мисле да би на тај начин Русија утицала на изборе.

 

Москва је раније имала спор са Вашингтоном око покушаја да пошаљу своје посматраче на председничке изборе и оптужила САД да су заузела антируски став.

 

Рјабков је рекао раније да америчке колеге не би требало да рачунају да ће Русија „једноставно заборавити” за забрану руским посматрачима да надгледају америчке председничке изборе.

 

Избори за председника САД одржавају се данас, а кандидат демократа је Хилари Клинтон док је кандидат републиканаца Доналд Трамп.

 

 

 

(Танјуг)