Билал Боснић, коjег jе Суд БиХ осудио на седам година затвора, имао jе утицаjа на исламисте у Шваjцарскоj, пише шваjцарски лист „Ноjе Цирхер цаjтунг“.

vehabije0226

Лист пише о широко распрострањеноj мрежи исламиста коjа вуче корене са Балкана. Jедан од исламистицких центара у Шваjцарскоj, са коjим jе Боснић повезан, jесте џамиjа Aн-Нур у Винтертуреру, у коjоj jе шваjцарска полициjа извршила антитерористицку рациjу и ухапсила проповедника те џамиjе шеика Aбдурахман.

 

„У среду jе ухапшен и тренутно се налази у истражном затвору. Њему се пребацуjе да jе позивао на убиство омражених. Ипак, Aбудрахман ниjе поjединачни случаj. Oн jе део система. Jош пре овог Eтиопљанина у истоj џамиjи проповедао jе имам коjи jе био врло споран. Ипак, они су само део мреже коjа jе одговорна за радикализациjу углавном младих муслимана“, пише шваjцарски дневник.

 

„Ноjе Цирхер цаjтунг“ тврди да jе „мрежа међународна и далеко распрострањена“.

 

„Познато jе да постоjе везе између екстремиста из Винтертурера и експонената из Немачке и Aустриjе. Jедан други траг води на Балкан: Билал Боснић, проповедник коjи заговара мржњу из босанскохерцеговачког Бужима jе имао директан утицаj на особе на исламистичкоj сцени у Винтертуреру. Oво произилази из пресуде Савезног кривичног суда у случаjу Сандро В.“, пише шваjцарски лист.

 

Наводи се да се „самоназвани „емир“, уjедно особа коjа потенциjално вуче конце на сцени у Винтертуреру, тренутно налази у истражном затвору“.

 

„Oн ниjе оповргао повезаност с екстремистом. Kолико су често њих двоjица била у контакту и коjу врсту контакта и размене су имали његов адвокат Сандро В. ниjе желео да каже. 44-годишњи Боснић се радикализовао током рата у БиХ, када се борио на страни џихадиста коjи су на Балкан стигли из Aвганистана. Oни су први пут донели радикални ислам у Eвропу“, стоjи у тексту.

 

Лист даље за Боснића наводи да jе „након рата оваj отац седморо деце постао водећи човек у БиХ коjи позива на џихад“.

 

„У своjим проповедима он отворено позива на свети рат у Сириjи и на приступање Исламскоj држави. Његове поруке нису раширене само на Балкану. Боснић и остали милитантни проповедници из региона су протеклих година наступали и у шваjцарским џамиjама. Истраживања показуjу да селефиjска мрежа са Балкана има jак утицаj на оне коjи симпатишу џихад у Шваjцарскоj“.

 

Извор Тањуг

Тагови: ; ; ;