У интервјуу за Le Temps амерички режисер Оливер Стоун је открио шта мисли о „нејасној будућности Едварда Сноудена“, о којем је недавно снимио филм, а такође је изнео предвиђање о америчким председничким изборима. По његовим речима, Сноуден је урадио свој посао, али амерички народ, због попуштања властима и безбедносних разлога, неће извући никакву корист из тога.

 

stone_oliver

 

„И у томе се састоји његова трагедија. Американци верују на реч својој влади, која их убеђује да је потребно да се одрекну одређених слобода ради безбедности — то исто је говорио и Хитлер 1933. године“, истиче режисер.

 

 

Рат против тероризма је одличан повод да се спроведе све што се замисли, укључујући гомилање сајбер-оружја.

 

По Стоуновом мишљењу, капиталистички систем функционише јер награђује људе за њихову апатију, а најбољи пример за то је америчка телевизија.

Водити новинарско истраживање у САД је постало крајње тешко, новинари се нерадо тиме баве, па људи морају да траже информације на друштвеним мрежама. Тако, за разлику од француских репортажа о сиријској кризи, у којима је прилично веродостојно приказана окрутност рата, америчке делују „пастеризовано и дизнијевски“.

 

Одговарајући на питање шта ће се догодити уколико Трамп буде изабран за председника, Оливер Стоун се зачудио:

 

„Вас, Европљане, просто ужасава та могућност. Занимљиво, увек ми постављају то питање. Не мислим да Трамп има икакве шансе да постане председник, али требало би да вас брину госпођа Клинтон и њена размишљања о променама режимâ, која износи чак и када је не питају“.

 

Уосталом, управо је Хилари Клинтон увредила руског председника, упоредивши га са Хитлером, и подржала бомбардовање Либије и покрет „контрас“ у Никарагви.

 

„Трамп је ћакнут: једног дана прича једно, а следећег друго. Да, он је опасан. Али, шта вас наводи да мислите да је Хилари Клинтон мање опасна? Кажу да је она либерална? Она је присталица политике интервенционзима — констатује амерички режисер. — Желео бих да у Белој кући видим кандидата демократа који је окренут свету. Али, она се налази на челу ратоборно настројене партије. Берни Сандерс боље оличава традицију Демократске странке“.

 

 

Што се тиче Барака Обаме, у његово време је ухођење, по Стоуновим речима, постало још интензивније него у за време Буша. Њега приказују као миротворца, али он то није, иако је Хилари Клинтон још гора, наглашава режисер. Обама је учествовао у „дисквалификовању Русије“, што никада не би урадио далековид лидер.

 

„То је глупо – вређати другу земљу“ — сматра Стоун.

 

 

Што се тиче осталог, Обама је одличан оратор, породичан човек, елегантан је, одважан, својствена му је извесна филозофска дистанцираност од света. Међутим, ни Бушу није мањкало храбрости, а боље је стајао са хумором, истиче Стоун.

 

Иначе, амерички режисер је француском листу признао да намерава да сними документарни филм о Владимиру Путину, али да у овом тренутку не жели да открива детаље.

 

„Ако пожелите, причаћемо о томе следеће године“ — обећао је Стоун.

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ;