Двојица погинула од сопствене авијације; битка траје две недеље.

 

фото: АП, Марко Дробњаковић
фото: АП, Марко Дробњаковић

 

Губици америчких трупа током две недеље, колико траје операција у ирачком Мосулу који држе милитанати терористичке организације «Исламска држава» су — 16 погинулих и 27 рањених, саопштио је Тасу војно-дипломатски извор у Москви.

 

«За прве две недеље копнене војне операције у Мосулу, убијено је 16 америчких војника, а још 27 је рањено. Већина погинулих и рањених Американаца је настрадала од нагазних мина, артиљеријске и минобацачке ватре», рекао је извор.

 

 

Према његовим речима, узрок смрти војника су лоша координација ваздушних дејстава са специјалним јединицама на земљи.

 

«Дакле, двојица припадника специјалних јединица су настрадала од последица ваздушних удара америчког авиона Б-52 у предграђу Мосула», рекао је извор.

 

 

Он је истакао да за две недеље, колико је прошло од почетка операције, коалиционе снаге нису постигли никакав значајан успех у Мосулу.

 

«Заузимање Мосула за Обамину администрацију има политички значај јер је замишљено да буде изборни адут Хилари Клинтон. Дакле, сенатори и утицајни политичари су приморани да подигну улог и лобирају за битку у Мосулу, без обзира на велике губитке међу америчким трупама», нагласио је он.

 

 

 

Тагови: ; ;