Речи бившег генералног секретара НАТО-а Расмусена да свету треба САД у улози светског полицајва, протумачене су као склоност ка ауторитарности.

 

rasmusen, расмусен

 

Недавно је Расмусен изјавио је да независно од резултата председничких избора у САД, руководство земље треба активније да учествује у решавању светских конфликта.

 

«САД треба да успоставе водећу улогу у свету. Суперсилама није до одмора. Погледајте около и видећете да је свет у пожару: Сирија коју раздире рат, Ирак пред распадом, Либија — држава која не постоји у Северној Африци, Русија која напада Украјину и дестабилизује источну Европу, Кина која показује мишиће, земља-отпадник Северна Кореја која прети нуклеарним нападима. Све то вапи за међународним полицајцем који ће успоставити међународно право и поредак.»

 

 

Председник Одбора за међународне односе Савета Руске Федерације Константин Косачов је рекао за «Известију» да такве речи могу бити изговор за наставак агресивне политике према државама и лидерима који нису спремни да се потчине светском полицајцу.

 

Председник Одбора за међународне односе Савета Руске Федерације Константин Косачов је рекао за «Известију» да такве речи могу бити изговор за наставак агресивне политике према државама и лидерима који нису спремни да се потчине светском полицајцу.

 

«Није ствар у томе што бивши лидер НАТО-а, сада независни саветник председника Украјине, покушава, већ ко зна који пут, да изгледа «светији од папе», да је већи атлантиста и «јастреб» од трансатлантске суперсиле, којој се обраћа. Те идеје су потпуно у духу Орвелове «двомисли» — за заштиту слободе у свету свакако су потребни полицајац и диктатор — већ одавно поштују углавном неки представници малих држава Европе. Без «великог брата» — њима би једноставно било нелагодно, чак немогуће разговарати са истом том Русијом са позиције силе, морали би да се договарају са нама, а не да стално помињу неке санкције и ултиматуме», рекао је Константин Косачов.

 

 

Много више је забрињавајуће то што агресија може постати основа за цео амерички политички естаблишмент.

 

«Није тајна да су за демократског кандидата Хилари Клинтон, којој су идеје америчког демократског «месијанства» у свету, ови позиви као мелем за душу. У свом недавном чланку «Зашто је Америка изузетна«, она је назвала САД «незаменљивом земљом у којој су сви остали виде лидера«, јер «када Америка не може да испуни улогу лидера, ми остављамо иза себе вакуум«, рекао је руски сенатор.

 

 

Руски политичар је такође подсетио да бивши Генерални секретар НАТО-а не изјављује први пут да САД треба да буду светски полицајац и активно интервенишу у међународним сукобима. Константин Косачов је нагласио да ову позицију Расмусен брани у чланку Вол Стрит Журнала, у коме отворено изјављује: «Свету је потребна полицајац да би слобода и просперитет преовладали над угњетавањем, а једини поуздан и пожељан кандидат на то место су — САД» .

 

 

Тагови: ; ; ; ;