Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и његов грчки колега адмирал Евангелос Апостолакис потписали су у Бриселу ноту о приступању Србије техничком споразуму о успостављању борбене групе Европске уније «Хелброк».

 

helbrok

 

Према речима Диковића, потписивањем ноте омогућено је пуноправно укључење снага Војске Србије у ту борбену групу што, оценио је, представља још једну потврду привржености Србије заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици ЕУ.

 

Како се наводи у саопштењу Војске Србије, нота ће ступити на снагу када је потпишу представници држава учесница те борбене групе, коју предводи Грчка, и у чијем саставу су припадници војски Бугарске, Кипра, Румуније и Украјине.

 

Министарство одбране Србије, додаје се, исказало је спремност да у борбеној групи «Хелброк» учествује са водом војне полиције, тимом за цивилно-војну сарадњу и са до пет штабних официра у команди снага борбене групе.

 

Диковић је у Бриселу, истиче се у саопштењу, учествовао на панелу «Мисије за обуку и саветодавне мисије», који је одржан у оквиру састанка Војног комитета ЕУ, заједно са начелницима генералштабова Албаније, Босне и Херцеговине, Грузије, Малија, Мјанмара и Црне Горе, као и командантом Афричке команде Оружаних снага САД.

 

Након панела, Диковић је са председавајућим Војном комитету НАТО-а генералом Петром Павелом разговарао о безбедносној ситуацији на Западном Балкану.

 

Диковић се, такође, састао са главнокомандујућим Армије Мјанмара старијим генералом Мин Аун Хлајином и генерал-мајором Робертом Магауаном, командантом операције Аталанта, у којој учествују припадници Војске Србије, наводи се у саопштењу.

 

 

 

(Танјуг)

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ;