После избора Доналда Трампа за шефа Беле куће, чини се извесним да ће нови амерички потпредседник бити Мајкл Мајк Пенс. Бивши градоначелник Њујорка Руди Ђулијани могао би се наћи на месту државног тужиоца, а за шефа Трамповог кабинета кандидат је Рајнс Прибус, актуелни председник Републиканског националног комитета.

proxy

Мање је извесно ко ће се наћи на јавности најзанимљивијем и најистуренијем месту у вашингтонској администрацији, месту државног секретара, односно шефа дипломатије. Танјуг у дипломатским изворима сазнаје да за ту функцију постоје четири могућа кандидата, а највише шанси у овом тренутку има једина жена међу њима Пола Добријански.

 

Пола  Добријански је спољнополитички експерт, која је имала кључну улогу у креаторању  политике у управама пет америчких председника, како демократа тако и републиканаца. Она је експерт за регион Источне Европе и велики познавалац Балкана, као и бившег Совјетског Савеза, такође и стручњак за политичко-војне послове. Била је државна подсекретарка за демократију и глобалне послове између 2001. и 2009.

1108797118

Пола Добријански је виша сарадница у Белфер Центру за науку и међународне послове на Харвард универзитету. Чланица је Трилатералне комисије, а њена предност у односу на остале кандидате јесте управо то што је жена. Изазов за Трампа, наиме, биће управо обезбеђивање довољног броја жена у свом кабинету.

 

Поред ње, засад још незванични кандидати за државног секретара су Њут Гингрич, главни Трампов сарадник у кампањи, затим актуелни председник сенатског Комитета за спољне послове Боб Коркер, те бивши амерички амбасадор у УН Џон Болтон.

 

У првим реаговањима након Трампове победе, медији су јавили да би Руди Ђулијани, бивши градоначелник Њујорка, могао бити будући државни тужилац.

rudi-djulijani-s

Готово је извесно да ће амерички потпредседник бити Мајкл  Пенс, док су медији на месту шефа Трамповог кабинета видели актуелног председника Републиканског националног комитета Рајнса Прибуса.

 

Кад је реч о осталим местима у Трамповом кабинету, рачуна се, према америчким изворима, да се Мајкл Флин, пензионисани генерал и некадашњи директор чувене ДЕА, Војнообавештајне агенције, може наћи на месту министра одбране

Извор Тањуг

Тагови: ; ; ; ;